Misszió & Közösség

PURE // ANYA-LÁNYA TEAHÁZ – ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ

Csak állj meg egy pillanatra, és gondold végig, mikor töltöttél utoljára minőségi időt anyukáddal! Nem, nem közös bevásárlásra vagy a suliban kapott jegyek megvitatására gondolok, hanem az egymás társaságában eltöltött, munka és iskolamentes időre, amikor színházba, moziba mentek, vagy meglepitek egymást egy-egy csésze teával.

Jó kérdés, ugye?

 

A Pure Program erre a kérdésre ad egy nagyszerű alternatívát: a minden évben megrendezett Anya-lánya teaházat.

Az alkalom a program képzési évének kiemelkedő eseménye, melyet immár negyedszer rendeztek meg, s melyre másodjára volt szerencsém eljutni – már nem a képzés részvevőjeként, hanem külső szemlélőként, ezen beszámoló írójaként.

A rendezvény ebben az évben új, elegánsabb helyszínt kapott: a budapesti Kongresszusi Központ egyik termét, így maga az esemény is kitüntetettebb lehetett az anya-lánya párosok számára.

A teaházat Kis Brigitta, a program vezetője nyitotta meg köszöntő beszédével, mellyel felvezette az est témáját: Mindennapi önkéntesség, mindennapi misszió, ennek fókuszában pedig a családban megvalósuló odaadó, tevékeny szeretet.

Ezt követte Bárányos Edit interaktív előadása, melynek középpontja maga a szeretet volt, ezt járták végig párok különböző perspektívákon keresztül. Az előadás közben olyan kérdések hangzottak el, mint: „Mi a szeretet?” „Mi az az üzenet, amit anyukám leginkább próbált nekem átadni eddigi életem során? Mennyire vagyok ezért hálás? Mi az, amit ebből tovább vinnék?” „Vajon mi egymás szeretetnyelve?”

Ahogy a kérdések megválaszolása közben elnéztem a párokat, rendkívül mély és fontos témákat sikerült érinteniük, amelyek mind a lányokban, mind az édesanyjukban biztosan felmerültek már, csak nem volt megfelelő alkalmuk beszélni róluk. Most viszont végre lelassíthattak, és a mindennapi rohanásból kicsit kiszakadva – a otthoni mosatlanról és a másnapi töri dolgozatról megfeledkezve –, őszintén tudtak reflektálni ezekre a mélyebb témákra is.

Ezután egy rövid szünet következett, ahol lehetőség nyílt némi sütemény és tea mellett tovább folytatni a beszélgetést, vagy a fotósarokban hangulatos képeket készíteni.

A teaház második felében Hegyesi Zita, a Pure program országos kommunikációs felelőse vezetésével egy műveltségi kvízen vehettek részt az egy asztalnál ülők, ahol festészettel, irodalommal, zenével, az angol királyi család teázási szokásaival és magával a programmal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak a résztvevők.

(Tudtátok, hogy az Egyesült Királyságban napi 165 millió csésze tea fogy el naponta??)

Az alkalmat imával zártuk, ami után megkérdeztem a lányokat arról, mi tetszett nekik a legjobban a délután folyamán, mi az, amit elvisznek magukkal erről az estéről. Válaszaik igazán szívmelengetőek voltak:

„A teaház előtt nagyon izgultam, hogy mi lesz, de már rendkívül vártam, mert a Pure alkalmak eddig mindig tetszettek. Nagyon jó volt anyukámmal eltölteni egy kis időt, mert amúgy sokszor el szoktam vonulni otthon, így nem mindig van alkalmunk mélyebben beszélgetni egymással.”

„Nagyon jó volt, hogy másokat is megismerhettem a Pure Programból az által, hogy nem csak a saját csapatom tagjaival ültem egy asztalnál. Mindenki hihetetlenül nyitott volt, és nagyon jó volt anyukámmal is ilyen őszintén beszélgetni.”

„Nagyon jól éreztem magam, és vicces volt a vetélkedő is!”

„Örültem annak, hogy végre anyukámat is be tudtam vonni a Pure-ba, mert eddig csak hallomásból értesült arról, hogy milyen jó egy ilyen közösség részesének lenni. Most végre át is élhette velem ezt az érzést!”

Remélem, a tavasszal megrendezésre kerülő apa-lánya napok is ilyen hatással lesznek a lányokra és szüleikre, mint amilyen ez a mostani teaház volt!

 

Kedvet kaptál, hogy több időt tölts anyukáddal? Merj bátran programokat szervezni! Legyen minden hónapban egy nap, mikor a délutánt egy tea, keksz és egymás társaságában töltitek!

Mert közös programot csinálni menő!

 

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: