Misszió & Közösség

Interjú Vita Adammel, egy BÁTOR és GYÖNYÖRŰ énekes-dalszerzővel

„Az egyetlen hiba, ha meg se próbálod!”
Interjú egy BÁTOR és GYÖNYÖRŰ énekes-dalszerzővel, ”A bátor a gyönyörű” projekt vezetőjével, az ausztrál Bella Magazin divatfőszerkesztőjével, Vita Adammel

– Hogyan lettél énekes és dalszerző?

Teljesen véletlenül. Amikor az első szerelmemmel szakítottunk, nem tudtam megbirkózni a fájdalommal. Annyira összetörte a szívem, hogy az öngyilkosság ötlete is felmerült bennem, hogy végre valami véget vessen a fájdalomnak. Nem mintha valaha is megtettem volna, de állandóan ez járt a fejemben, amikor szomorú voltam. Azt hittem, valóban megszakad a szívem. Aztán rájöttem, hogy ez nem én vagyok, felkerestem egy mentort és pszichológust, aki az érzelmeim egészséges kimutatására, megosztására az írást javasolta. Mivel korábban tanultam zongorázni és hegedülni, valami arra késztetett, hogy üljek a zongora elé, és kísérjem zenével a bejegyzéseimet. Ezek voltak a legelső dalaim. Ahogy telt-múlt az idő, a dalszerzés egyre kevésbé szólt a dühömről és a fájdalmamról, annál inkább a gyógyulásomról, azokról a leckékről, amiket eközben megtanultam, és a jövőről szőtt álmaimról.
Egy nap aztán összeszedtem minden bátorságomat, hogy a legjobb barátomnak is megmutassam az egyik dalomat, ő pedig bátorított. Annyira féltem, hogy azt fogja mondani, nem tudok se énekelni, se dalt szerezni. Ehelyett azt mondta, hogy képes vagyok arra, hogy olyasmiket fejezzek ki egy dalban, amit mások mondatokba se tudnak foglalni. Ez nagyon jólesett! A bátorításával tovább írtam. Tovább írtam, hogy bátorítsam, biztassam a közönségemet. Azóta a nap óta soha többé nem néztem hátra, és annyira hálás vagyok a környezetemben levő embereknek, akik rávilágítottak a képességeimre, akkor, amikor ezeket én magam még fel sem ismertem.

– Miért döntöttél úgy, hogy független művész leszel?

Független művészként arról írhatok, amiről csak szeretnék, úgy mutathatom be magam, ahogy én akarom, és ez szabad utat enged nekem, hogy rájöjjek, milyen művész akarok lenni. Az, hogy szabad vagyok a mesterségemben, igazi áldás.

– Mit jelent számodra a dalszerzés és az éneklés?

Módot ad arra, hogy kifejezzem a belső gondolataimat, érzéseimet, fájdalmaimat és álmaimat. Azért, hogy megőrizzem az épelméjűségemet, és tápláljam a legnagyobb szenvedélyeimet.
A beszéddel ellentétben a zene olyan médium, aminek a legtöbben megengedjük, hogy beleszóljon az életünkbe. Gyakran nem is halljuk meg, vagy csak nem figyelünk arra, amit mondanak nekünk, amivel kiokítanak bennünket. De a zene képes rá, hogy megérintse a szívünket, sőt arra is, hogy beássa magát a lelkünkbe. A dalokon keresztül megtanulok megbocsátani, erősnek lenni, szeretni és szeretve lenni. Az éneklés és a dalszerzés tehát nem csak a jó dolgok elmeséléséről szólnak, az egész életemet eléneklem a közönségemnek. Ez az egyik részem. Éneklek, amikor nem tudok mit mondani. Mondhatni, hogy olyan, mintha valaki VIP-túrajegyet kapott volna a szívembe.

– Nagyon sok dalodat, ha nem az összeset, a saját életedből merítetted. Nem veszélyes ennyire megnyílni a közönség előtt?

vita modeIgen, az életem és a tapasztalataim sok ihletet adtak a dalaimhoz. Ez egy érdekes helyzet. Egyrészről nagyon sebezhetővé tesz, másrészről nem tudom, hogyan kellene máshogy lennie.
Egy olyan világban, amelyben a tökéletességet dicsőítik, hiszem, hogy az eredetiségnek valós hatalma lehet. Az emberek tudni akarják, hogy nincsenek egyedül az érzéseikkel, hogy a reflektorfényben élők is ugyanolyan átlagemberek, fájdalmakkal és küzdelmekkel. Az érettséggel, az engem körülvevők óvásával, megtanultam, és még ma is tanulom, hogyan legyek bölcs abban, hogy mit osztok meg másokkal. Csakis olyan dolgokat osztok meg velük, amikkel kapcsolatban már békére leltem magamban. Ha valami még mindig nagyon érzékenyen érint, vagy súlyos csatákat kell még vívnom vele, addig várok, amíg kezelni tudom a helyzetet, és úgy érzem, tudok róla már beszélni vagy énekelni. A lényeg, hogy bölcsen mérlegelj.

– Hogyan találtad ki „A bátor a gyönyörű” projektet, és hogyan találtad meg hozzá a Bella Magazint?

“A bátor a gyönyörű” projekt egész egyszerűen a fiatalok iránt érzett szenvedélyemből született meg. Úgy hiszem, hogy minden generáció felelős a következőért, és azért, hogy kitapossa az utat előttük, hogy az utánuk következőknek már egyszerűbb legyen az útjuk. Szeretnék része lenni a megoldásnak.
Rettentően zavar, hogy lányaink (és fiaink) a média befolyása alá kerültek, ami eltorzítja az igazságot arról, hogy mit is jelent valójában a szépség és a siker.
Egyszerűen úgy döntöttem, hogy én magam leszek a változás, amire vártam, ahelyett, hogy csak hátradőlök, és panaszkodom a helyzet miatt. Így született ”A bátor a gyönyörű” projekt.
A kapcsolatom a Bella Magazinnal egy csodálatos meglepetés volt. Nagyon gyorsan, nagyon pontosan kiderült, hogy remek páros lennénk együtt. És valóban, az is lettünk!!!

– Elmondanád olvasóinknak, hogy melyek a projekt fő célkitűzései?

Egy olyan világban, ahol a média és a celebek tanítják meg az értékeket; azt, hogy mit jelent szexinek, karcsúnak, gyönyörűnek, sikeresnek lenni, a gyerekeinknek torz képzete lesz arról, kik is ők valójában. Sokszor összekeverik azt, akit a világ próbál rájuk erőltetni, és azt, akinek születtek. Ez megnehezíti a fiatalok számára, hogy megértsék, kik is ők valójában, és hogy TUDJÁK, hogy ELEGEK.
Hiszem, hogy kezdeményezőnek kell lennünk, hogy kihívás elé állítsuk korunk kultúráját, hogy fiataljaink megkapják az esélyt rá, hogy valódi, tiszta és igazán sikeres életet élhessenek, akármit is jelent számukra a siker.
”A bátor a gyönyörű” projekt motivációs beszédekből áll, amiket felsősöknek és középiskolásoknak tartok arról, mit jelent BÁTORnak és GYÖNYÖRŰnek lenni.
A projekt első részében tavaly kifejtettük, mi a BÁTORSÁG. Úgy hiszem, ha olyan szavakra figyelsz fel a szókincsedben, mint például a BÁTOR szó, nemcsak beszélni fogsz róla, de bátrabban is fogsz élni. A projekt második részében arról fogjuk lerántani a leplet, hogy mit jelent valójában GYÖNYÖRŰnek lenni, és ez hogyan is néz ki. A projektnek szintén célja, hogy a női testvériség kultúráját ápoljuk, amiben a lányok megtanulnak egymás legnagyobb rajongói lenni egymás versenytársai helyett. Ahogy láthatod hát, ez az egész nemcsak egy motivációs beszédekből álló program, hanem egy mozgalom.

– Miért olyan fontos a számodra, hogy foglalkozz a fiatal lányokkal?

Manapság a gyerekek mindent nagyon korán ismernek meg. Fontos, hogy beszélgessünk velük ezekről, és segítsünk nekik erős alapokra szert tenni, még mielőtt saját maguk tapasztalják meg az élet kihívásait.

– Tartod a kapcsolatot a lányokkal az előadások után is? Meg szoktak keresni Téged a problémáikkal?

“A bátor a gyönyörű” projekt fent van a Facebookon és az Instagramon is, ezeken a közösségi hálókon keresztül szoktuk egymással tartani a kapcsolatot. Néha személyesen nekem írnak, de arra szoktam őket bátorítani, hogy amikor gyakorlati segítségre van szükségük, forduljanak a szüleikhez, tanácsadóikhoz, tanáraikhoz és a lelkészükhöz.
bold and beautiful

– Még mindig nagyon fiatal vagy, de szerinted egy mai gyereknek nagyon más felnőni a mai kultúrában, társadalomban, mint amilyen neked volt, amikor te voltál gyerek?

Nem hiszem, hogy olyan fiatal lennék már….hahaha….Ugyanazokkal a témákkal, kérdésekkel találkozunk ma is. De a közösségi médiának köszönhetően, ahogy ezeket felnagyítják és kezelik, teljesen más. Az internetes zaklatás és bántalmazás viszonylag új jelenség, mivel csak 7-8 évvel ezelőtt lett része a kultúránknak a közösségi média. Nagymértékben meghatározza azt, hogyan kommunikálunk ma egymással. Megváltoztatja a módot, ahogy kommunikálunk, ezért meg kell tanulnunk a helyén kezelni a közösségi médiát.

– Honnan van ennyi energiád, hogy egyszerre vagy énekes-dalszerző, ”A bátor a gyönyörű” projekt nagykövete és a Bella Magazin divatfőszerkesztője?

Igen, ez sok. Először mindig énekes/dalszerző voltam. Azzal, hogy megalapítottam és elkezdtem csinálni ”A bátor a gyönyörű” projektet, olyan új felületet kaptam, ahol mindent elmondhattam és megoszthattam, amit csak akartam, és amit nem tudtam kifejezni egy háromperces dalban. A Bella Magazin nagyköveteként és divatfőszerkesztőjeként már más szinte ér el a munkateher, de szerencsére ezen területek mindegyikének fontos helye van a szívemben.
Ráadásul alkalmi munkákat is vállalok, így az életem elég sűrű. De nagyon teljes. A legtöbb ember számára persze ez ŐRÜLETESEN zsúfoltnak tűnhet, de ilyen az én „normális” életem, úgyhogy nincs vele semmi bajom. Amíg csak találok időt a futásra, úszásra és arra, hogy azokkal játsszak, akiket szeretek, addig az életem teljes.

vita in action 2

– Számtalan nehézségen mentél már keresztül életedben (a szorongás elleni harc, szakítások stb.). Hogyan jutottál túl ezeken a helyzeteken, és hogyan lettél közben még erősebb?

A szorongással vívott harcom kemény csata volt. Nagyon magányos és nehéz küzdelem volt. Hiszem, hogy csak a magam köré gyűjtött embereknek köszönhetem, hogy legyőztem azt a gátat. Rájöttem, hogy segítségre van szükségem, hát kerestem, találtam, és ők egészen addig kísértek az utamon a küzdelemben, míg megint lett erőm, hogy egymagam menjek tovább. Ott volt a családom, a közeli barátok, a pszichológusom és az egyházközösség. Sosem voltam egyedül, még akkor sem, amikor valójában egyedül akartam volna lenni. Ők mindig ott voltak nekem. Nagyon hálás vagyok nekik ezért!

– Hogyan jelenik meg a hit az életedben?

A hitem az életem minden területén jelen van. Talán nem mindig használok vallásos nyelvezetet, de a cselekedeteim, a meghozott döntéseim, a viselkedésem remélhetőleg tükrözik, amiben hiszek. Ez a veleje annak, aki vagyok, mert tudom, hogy KIHEZ tartozom. Az én Jézusomhoz tartozom, és őt szeretem.

– Milyen kihívásokkal szembesültél, mióta a magazin divatfőszerkesztője lettél?

Amikor olyan típusú képi megjelenítésről van szó, amelyik mást nyújt, mint a tömegkultúra, akkor mindig lesznek kihívások. Folyamatos kihívás, hogy lényeges és aktuális legyél, és így elérd a közönség figyelmét, miközben biztosítanod kell, hogy a Bella alapvető értékeit sem veszélyezteted.
A Bella csapatként azért van elkötelezve, hogy cikkeket, fényképeket, tanácsokat, szemléltetőket adjon a lányoknak, akárhol is éljenek, miközben segít nekik újra meghatározni, mit gondolnak izgalmasnak, erősnek és gyönyörűnek.

– Mik a terveid a jövőre nézve?

Hogy folytassam azt, amit ma is csinálok. Szerezzek és adjak ki izgalmas, pozitív zenét, járjam az iskolákat ”A bátor a gyönyörű” projekttel, és hogy az ország valaha megjelenő lánymagazinjai közül a Bella legyen az egyik legerősebb, legizgalmasabb, legnagyobb hatalommal bíró.

– Mit tanácsolnál azoknak az olvasóinknak, akik még keresik az útjukat, még most fedezik fel magukat, az értékeiket és még alakítják a kapcsolataikat, karrierjüket?

Lássátok meg azt, ami a szemetek előtt van. Néha annyira összpontosítunk a jövőre, hogy elfeledjük, a lehetőségek, az emberek és a készségek, amelyeket már magunkénak tudhatunk, kétségtelenül a részei annak a folyamatnak, ami során azzá az emberré leszünk, aki el tudja érni a céljait az életben.
LÉGY BÁTOR, és hozd ki a legtöbbet minden lehetőségből, ami az utadba akad!
LÉGY BÁTOR, és beszélgess másokkal, azért, hogy megismerd és gyarapítsd magad állandóan!
LÉGY BÁTOR, és próbálj szerencsét! Csak próbáld meg!
Az egyetlen hiba az, ha meg se próbálod!

A napokban készült el VITA ADAM legújabb videóklippje.
A mi szívünket teljesen átjárja a dal….
Reméljük, hogy Nektek is tetszik!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: