Misszió & Közösség

Hogyan hozzunk létre egy lányokból álló mentori rendszert?

mentori rendszer

Kit nevezünk mentornak? Mi a feladata? Milyen tévhitek vannak ezzel kapcsolatban? Ezekre keressük a választ ebben a cikkben.

Egy konferencián ültem, tágra nyílt szemekkel. Minden egyes szó a lelkem mélyéig hatolt. Ahogy az előadó megosztotta velünk a mentorálással és mentoráltsággal kapcsolatos szenvedélyét, tudtam, hogy az életem örökre megváltozik. A konferencia után ugyanis az életem drasztikus fordulatot vett.

A mentorálás fontosságát hangsúlyozó elméleti tudás szenvedéllyel teli szívügyemmé vált. Hirtelen erős késztetést éreztem, hogy kinyújtsam a kezem a környezetemben lévő fiatal lányok felé, hogy útmutatást adhassak nekik. Olyan volt, mintha felnyílt volna a szemem. Egészen eddig a fordulatig nem tudatosult bennem a két személy közötti mentorálás lehetősége. Ez az ötlet egyszerűen nem jutott el a fejemtől a szívemig, és így nem is realizálódhatott. Tudtam, hogy a mentori rendszer jó dolog, de még nem láttam tisztán a benne rejlő lehetőségeket. A konferencia hatására eldöntöttem, hogy csinálok valami őrültséget: Megkérdezem a két húgomat, hogy mentorálhatom-e őket. Jól látható izgalom lett úrrá rajtuk, és készségesen beleegyeztek. Ez két éve történt.

Mi az, amit bánok?

Hogy nem kezdtem bele már jóval előbb. Visszanézve sokszor elgondolkozom azon, hogy mit is képzeltem. A húgaim karnyújtásnyira voltak tőlem, mégsem jutott soha eszembe, hogy mentoráljam őket. Egyszer sem. Arra gondoltam: “Jó nővér vagyok, és jó példát állítok eléjük. Majd rájönnek maguktól, milyen az élet.”
Most már tudom, hogy a mentorálás sokkal több annál, mint hogy az ember próbál jó nővér lenni. Arról szól, hogy: 

 • veszem a fáradságot, hogy személyesen és tudatosan részt vegyek a körülöttem lévő fiatal lányok életében. 
 • Hetente szakítok időt arra, hogy beszélgessek velük az életről és a Bibliáról. 
 • Felelősséget vállalok értük. 
 • A rendelkezésre álló időben koncentráltan arra fordítom a figyelmem, hogy egy másik keresztény lányt segítsek az Istennel való kapcsolata ápolásában.

 Ahelyett, hogy várjuk azt a bizonyos “megérkeztem” érzést, inkább kezdjünk el hatást gyakorolni az örökkévalóság szolgálatában már most.

Mérhetetlenül inspiráló volt látni a húgaimat növekedni a Krisztussal való kapcsolatukban, és látni őket egyre érettebb nővé válni. Fantasztikus volt megtapasztalni, hogy Isten felhasználja az én apró erőfeszítéseimet, hogy a húgaim életét meghatározó módon érinthesse. Pedig nem vagyok egy szuperhős mentor! Ahogy nem vagyok szuper keresztény sem. És persze nem is vagyok képzett tanácsadó vagy tanár. Csak egy lány vagyok, aki észrevette, hogy a mentorálásra szükség van, és eldöntötte, hogy akcióba lép.
Biztos vagyok benne, hogy erre mindannyian képesek vagyunk.

Sokszor arra gondolunk, hogy a mentoráltság és a mentorálás csak “idősebb, érettebb nőknek való.” De ez egyszerűen nem igaz. Az idősebbek kétségtelenül sokat tudnak adni nekünk, de mi, fiatalabbak is rengeteget tehetünk.

Hozzunk létre tehát egy fiatal nőkből álló mentori rendszert! Egy olyan közösséget, amelyben a nők készséggel és tudatosan vállalják azt, hogy lelkesen részt vesznek a fiatal lányok életében.

Csak képzeld el, mi mindent elérhetnénk ezzel! Képzeld el, mi történne, ha mindannyian kinyújtanánk a kezünket egy fiatal lány felé, és elkezdenénk mentorálni őt. Aztán képzeld el, hogy ez a lány is kinyújtja a kezét valaki más felé, és elkezdi mentorálni… A hullámeffektus mérhetetlen lenne!

Álljon itt négy téveszme, amit ideje lenne szétoszlatni.
 1. A téveszme: A tökéletes mentor tökéletes ember.
  A valóság: Sokszor hisszük azt, hogy “tökéletesnek” kell lennünk ahhoz, hogy segíthessünk.
  Ez egyszerűen nem igaz. Csak gondolj Jézus tanítványaira. Messze voltak a tökéletességtől, Jézus mégis csodálatos módon használta őket. Nem kell tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy kinyújtsuk a kezünket, és mentoráljunk; csak akarnunk kell. Meg kell lennie bennünk a vágynak, hogy dicsőítsük Istent, és a hajlandóságnak, hogy másokat is magunkkal vigyünk ezen az úton.
 2. A téveszme: Bibliatanulmányokat kell folytatnom ahhoz, hogy mentor lehessek.
  A valóság: Megvan benned minden ahhoz, hogy mentor légy. Nem kell magas fokú bibliai képzettséggel és tudással rendelkeznünk ahhoz, hogy hatást gyakorolhassunk. Hiszen a miénk Isten szava, ami eleven, átható, és minden kétélű kardnál élesebb. (Ezt az ígéretet megtalálod a Zsidóknak írt levélben – Zsid. 4:12). Ha nem tudod, mit kéne tenned, vagy úgy érzed, nincsenek meg a megfelelő eszközeid, csak olvassátok át együtt a Biblia egyik fejezetét, és beszélgessetek róla, ahogy haladtok. Nem kell Biblia-szuperhősnek lenned ahhoz, hogy olvasd Isten szavait. Csak nyisd ki, és olvasd!
 3. A téveszme: Szükségem van egy ötéves tervre.
  A valóság: Nincs szükség bonyolult tervezetekre.
  Az évek során arra jöttem rá, hogy rajtam múlik, mennyire lesz formális vagy informális a mentorálás. Van, amikor csak könyvet olvasunk egy lánnyal. Nincsenek nagy, öt évre szóló terveim. Csak olvasok és tanulok vele. Persze, vannak más lányok, mint például a húgaim, akiket addig szeretnék mentorálni, ameddig csak lehet. De még ezekben az esetekben sincsenek komplikált, hosszú távú terveim. Csak azt tudom, hogy ki akarom nyújtani a kezem feléjük, és be akarok vonódni az életükbe, ameddig csak lehet.
 4. A téveszme: Meg kell várnom, hogy egy lány felkérjen.
  A valóság: Nem kell arra várnod, hogy valaki felkérjen.
  Ez magasan a legfontosabb dolog, amit megtanultam a mentorálással töltött évek alatt. Régebben azt gondoltam, hogy a fiatal lányoknak kell megkeresniük és felkérniük, hogy mentoráljam őket. Ez egy rossz elképzelés volt. A fiatal lányok gyakran félnek, és nem mernek megkérni egy idősebbet arra, hogy legyen a mentoruk. Ahelyett, hogy azt várnám, hogy majd odajönnek hozzám, én megyek hozzájuk. Imádkozom, körülnézek, imádkozom még egy kicsit, aztán odamegyek, és megszólítom. Arra bátorítalak, hogy te is tedd ugyanezt. Ne várj arra, hogy majd egy lány odajön hozzád; inkább tedd meg az első lépést, és te menj oda hozzá!

Nagyon szeretném tudni, mit gondoltok a mentorálásról ti.
Téged már mentoráltak?
Milyen hatással volt rád a mentorálás?
Mi tart vissza attól, hogy kinyújtsd a kezed, és mentorálj egy környezetedben lévő fiatal lányt?

A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek.
A GirlDefined azzal a céllal jött létre az USA-ban, hogy a nőiséget, nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.
Fordította: Szerencsés Dorka

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: