Misszió & Közösség

Ki lehet vezető?

Egy vezető több annál, mint aki szerint “Én jobb vagyok nálad, mert megmondhatom neked, hogy mit csinálj”.

Egy vezető olyasvalaki, aki különféle  módokon és eltérő mértékben  irányítani tud. Lehetsz olyan vezető is, aki felszed egy darab szemetet a földről, mert a vezető a cselekedetein keresztül és nemcsak a szavaival befolyásolja a körülötte lévőket.
Ismered azt a mondást, mely szerint a cselekedetek hangosabbak minden szónál?

A cselekedeteid változást hozhatnak, míg a szavaid, nos, néha csak szavak maradnak. Mondhatod, hogy majd megváltoztatod a nemzeted/iskolád/családod, de még jobb, ha ténylegesen lépsz, és változtatsz!
Talán nem is tudatosult még benned, hogy a téged körülvevő közösségben valamilyen formában máris vezető vagy. Ha idősebb diák vagy, szerepmintaként vagy vezető, vagy talán egy kisebb gyerekeknek szóló esemény vagy tevékenység szervezőjeként. Lehetsz azért is vezető, mert a döntéseidet mások figyelembevételével hozod meg, esetleg azért, mert van egy álmod és egy szenvedélyed, vagy mert szolgálsz a közösségedben.
A vezető szerep nem mindig nyilvánvaló.
Néha félünk a vezetői szereptől. Tudom magamról, hogy ha négy évvel ezelőtt megkértek volna, hogy vezessek egy rakás nyolcadikost hetente egyszer néhány héten keresztül, bezárkóztam volna egy szekrénybe. De ahogy azzá fejlődtem, ami vagyok, rájöttem, hogy a vezetés nem is annyira ijesztő, mint gondoltam. Talán nem érzed magad született irányítónak, de ha valóban irányítani akarsz, azt mondom, vágj bele, és ne félj attól, ami visszatarthat!
Megint az évnek az az időszaka van, amikor az iskolai diákönkormányzati elnököket megválasztják 2016-ra. Ott ültem az igazgatói irodában múlt héten a többi jelölttel együtt, megkérdőjelezve az elmúlt egy hónap szinte minden döntését és kimondott szavát. Miért? Mert féltem az eredménytől, attól, hogy mit mondanak majd az emberek, és én hogyan fogok majd elnökként reagálni. Született vezetők vettek körül, és ők is mind bizonytalanok voltak!
Aztán arra gondoltam, hogy

Legalább szolgálhatom a diáktársaimat!

És ez az igazi vezetés!

letöltés (1)
Talán körülötted mindenki kételkedik a vezetői képességeidben, talán soha nem is voltál irányítói helyzetben az iskoládban, vagy talán azt mondták az emberek, hogy a te véleményed és gondolataid nem számítanak, mert nem vagy abban a beosztásban…
Hadd mondjam el, hogy engem senki más véleménye és negativizmusa nem állíthat meg. Mindig voltak emberek, akik kételkedtek bennem, ahányszor csak elnöknek indultam. Az ő negatív megjegyzéseik késztettek arra, hogy tovább harcoljak, és elérjem azt, amit akarok. Igen, talán soha nem leszek elnök, de ez még nem a világ vége. Ez az egy év olyan rövid az előttem álló élethez képest!
Akkor is szerepminta és remény vagy valaki számára. Az elszántságod és szenvedélyed az, amire valaki másnak igazán szüksége van.
Ha arról álmodsz, hogy megváltoztatod a világot, akkor változtasd meg!

Ha a cselekedeteid arra késztetnek másokat, hogy nagyobbakat álmodjanak, többet tanuljanak, többet tegyenek, és többé váljanak, akkor vezető vagy. -John Quincy Adams

Rebekah Skrabal írása

letöltés (2)

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: