Ha rákeresel Karlee Instagram oldalára tuti, hogy másodpercek alatt összefut majd a nyál a szádban! Hogy ki is ő? Egy okos cukrászlány, jó üzleti érzékkel.
Karlee, hogyan indítottad el a vállalkozásod?
Egy irodában dolgoztam és nem volt semmi hobbim – ez így elég szánalmasan hangzik… Szerettem volna a munkán kívül valami mással is foglalkozni, ezért elkezdtem sütni – először csak a magam örömére. A családomnak sütöttem és persze az irodába is jutott a finomságokból. Aztán azon kaptam magam, hogy már egyedi megrendeléseket is kapok. Azóta annyira komolyra fordult a dolog, már két éve főállásban sütök.
Miért épp a sütik?
Azt hiszem ebben tudom leginkább kiélni a kreativitásom. A művészeti tárgyakból rémes voltam a suliban, a főzés azonban mindig jól ment. Amikor viszont a kettőt összekapcsoltam, úgy tűnt számomra ez működik! A torták esztétikai élményt is nyújtanak – szépek, mesés illatúak és igen finomak! Szerintem nincs annál szuperebb és örömtelibb dolog, mint mikor az emberek ránéznek a tortára, és azt gondolják: “Ez elképesztően jól néz ki!” Aztán tíz perccel később már a tányérjukon landol a műalkotás, ami nem mellesleg ehető!
Hogy tudod megállni, hogy nem falod fel az összes sütit?!
Ha egész álló nap cukorral dolgozol, nagyon hamar betelsz vele. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem vagyok kapható egy kis fagyizásra! Még mindig édesszájú vagyok, de már pontosan tudom minden sütimről és krémemről, hogy milyen ízű, ezért nincs szükség arra, hogy mindennap leteszteljek belőle egyet☺.
Mikor döbbentél rá, hogy jó vagy a sütésben?
Amikor már nem csak az anyukám áradozott a sütijeimről. Az emberek visszajelzései nagyon fontosak. Van egy pár őszinte barátom és egy mentorom, aki felismerte a tehetségem és bátorított, hogy kezdjek bele a vállalkozásba.
Hogy hirdeted magad?
Leginkább közösségi oldalakon. Van egy weblapom és persze névjegy kártyám is. Ezt különösen szeretem, mert kézzel fogható, személyesen átadható az embereknek. A közösségi oldalakra sok rövid videót posztolok a sütik összeállításáról. Ez összeszedettségre kényszerít, hiszen mindent elő kell készíteni, mielőtt benyomom a felvétel gombot. Úgy tűnik az emberek szeretik nézni ezeket. Ügyelek arra, hogy senkit ne becsüljek le mint potenciális vásárlót. Soha nem tudhatja az ember, honnan érkezik a következő megrendelés: mindenkinek az életében vannak jeles alkalmak, amik tortáért kiáltanak!
Mit szeretsz a legjobban a munkádban?
Kéthavonta cukrász workshopokat tartok, ahol különböző sütési praktikákat tanítok a résztvevőknek, amit nagyon élvezek. Persze a visszajelzések is nagyon inspirálnak. Nagyon jó olyan üzeneteket kapni, amikben a vásárlók megírják, hogy bearanyoztam a napjukat, vagy amikor a saját sütési élményeikről, sikereikről számolnak be.
Mi a legnehezebb része a munkádnak?
Az időm jó beosztása! Ha saját vállalkozásod van kb. nyolcezer különböző dolgot kell elintézni, elvégezni, befejezni stb. és muszáj eldönteni mik a legfontosabbak, hogy milyen sorrendben kezdjek neki a feladatoknak.
Mi volt a legnagyobb lecke, amit meg kellett tanulnod?
A baráti és üzleti kapcsolatok párhuzamos kezelését kellett megtanulnom, illetve különbséget tenni köztük, hogy melyik melyik. Talán ez volt a legnehezebb. Nagyon tud fájni, ha valaki szórakozik veled. Nagyon nehéz megtalálni a tökéletes egyensúlyt, hogy az ember barátságos és közvetlen maradjon, ugyanakkor világos, határozott és profi is legyen.
Milyen süti-vészhelyzetek adódhatnak?
Az esküvői torták széteshetnek, elejtheted a sütiket, millió dolog történhet! Szerencsére én eddig megúsztam. Sokat kellett tanulnom az esküvői tortákról, igazán különleges bánásmódot igényelnek. Például általában speciális fa támasztó rudakat szúrnak beléjük, hogy egyenesen megtartsák a következő ‘emeletet’. Az első esküvői tortámnál ezt nem tudtam, és amikor valaki megkérdezte, milyen tartó rudat használtam, én csak értetlenül bámultam, hogy miről is van szó? Elkezdtek pánikolni, de a torta nem esett össze. Szerencsés vagyok, eddig elkerültek a katasztrófák.
Elmondanád mi a tökéletes süti titka?
Az emberek sokszor gondolják, hogy biztos valami titkos varázslatos összetevőt teszek a sütikbe. Ha annyi pénzem lenne, ahányszor elkérték a tortakrémem receptjét, már nagyon gazdag lennék… Pedig nincs benne semmi különleges. Nagyon fontos, hogy az embernek legyen egy jó alapreceptje, amiből kiindulhat. Az is nagyon fontos számomra hogy a sütijeim megőrizzék kézműves jellegüket. Szívvel-lélekkel készülnek, nem gyártósoron.
Létezik egészséges cupcake?
Igen is meg nem is. Én úgy gondolom minden jó, ha mértékletesen élünk vele. Nem fogsz belehalni, ha néha néha betolsz egy sütit desszertnek. Készítek vegán sütiket is, amik nem tartalmaznak tejterméket és tojást sem, de van bennük cukor és liszt. Ha túlzásba esel, persze, tuti beteg leszel, de szerintem a torták, sütik, cupcake-ek különlegesek, örömet okoznak és mértékletesen fogyasztva teljesen rendben vannak. Merj banánt enni, ha egészséges akarsz maradni!☺