A reggeli sietségben nem könnyű olyan reggelit összehozni, ami gyors, finom, tápláló, és energiát ad a napi feladatokhoz. Az alábbiakban három olyan reggelit mutatok meg nektek, ami mindhárom feltételnek megfelel, és szinte végtelenül variálható.
I. számú csodareggeli: a tojás
A tojás az egyik kedvencem reggelire, egyszerűen megunhatatlan. Elkészítheted tükörtojásnak, rántottának, lágyra vagy keményre főzve, mégis a két legizgalmasabb elkészítési módja szerintem a bögrés tojás és a tojáskrém.
A bögrés tojás a legegyszerűbb és legnagyszerűbb dolog, ami tojásból készülhet. Üss bele két tojást egy bögrébe és tedd be a mikróba. Közepes fokozaton 20 másodpercig melegítsd, majd nézd meg. Ha még nagyon nyers, akkor tedd be még 20 másodpercre. Ha még mindig nem jó, 10-10 másodpercenként nézd meg, és olyan lágyra vagy keményre süsd, amilyen neked tetszik. Ha késznek ítélted, sózd és borsozd a tetejét ízlés szerint, és kiskanállal fogyaszd. Tökéletes napindító.
A másik izgalmas tojásos recept a tojáskrém, szendvicsbe vagy akár egy szelet kenyérre. Ehhez készíts három lágytojást. Pucolás után törd őket össze egy villával, és adj hozzá némi majonézt, hogy krémes állagú legyen. Ezután adhatsz hozzá még sót, borsot, hagymát, zöldfűszert, amit csak szeretnél, de natúrban is nagyon finom. Kenj meg vele egy szelet kenyérkét, és élvezd a krémes tojáscsodát…
II. számú csodareggeli: a zabkása
Egyszerű, gyors, szuper egészséges és nagyon-nagyon-nagyon finom: ez a zabkása. Elkészítéséhez egyetlen ökölszabályt kell megjegyezni: egyszeres mennyiségű zabpelyhet kétszeres mennyiségű tejben főzz meg. Ha egy személyre készíted, akkor tegyél egy kisebb lábosba egy fél bögrényi zabpelyhet, önts rá egy bögrényi tejet, és forrald fel. Amikor úgy látod, hogy megpuhult a zab, akkor zárd el a lángot, és még egy picit (kb. öt percet) hagyd állni, hogy a zab jól megszívja magát. Ami pedig az ízesítést illeti, nyugodtan elszabadulhat a fantáziád: méz, fahéj, mogyoró, gyümölcsök, magvak, kókuszreszelék, kakaó, nutella… bármi mehet rá, ami szerinted finom.
III. számú csodareggeli: a smoothie
A smoothie-kat (magyarul: turmixokat) akkor fedeztem fel magamnak, amikor cukorszegény étrendre váltottam. Előtte is nagyon szerettem turmixot csinálni, csak mindig szinte kizárólag gyümölcsökből készítettem, és emiatt rendkívül macerás volt megcsinálni, mire mindent megpucoltam és összevagdostam. Olvastam viszont egy könyvecskét (Katherine Bassford: Ó, cukor!), ami megtanított a tökéletes turmixkészítésre. Rájöttem, hogy sokkal egészségesebb, ha a turmix alapja zöldség, a gyümölcs pedig csak az íze miatt kerül bele.
A turmixkészítés szabálya nálam a következő:
Összetevők:
Folyékony alap (válassz egyet):
- tej, kókusztej, mandulatej
- víz, kókuszvíz
- joghurt
Zöldség (válassz akár többet):
- egy marék salátalevél, káposztalevél, spenót, kel stb.
- egy fél uborka
- zeller, petrezselyem, menta, citromfű
- bármilyen egyéb turmixolható zöldség
Gyümölcs (válassz 1-2-t):
- eper (3-4 szem)
- egy marék fagyasztott vagy friss bogyós gyümölcs (áfonya, málna, szeder stb.)
- egy alma
- egy fél banán
- egy szelet ananász
- egy őszibarack
- egy-két kivi
- egy szelet sárgadinnye
- stb.
Fehérje (válassz akár többet):
- joghurt, görögjoghurt
- földimogyoróvaj, mandulavaj
- mogyoró, dióféle, olajos magvak
- nyers tojás
Extrák:
- kókuszpehely, kókuszreszelék
- zabpehely
- mák, gyömbér
- fahéj, vaníliakivonat, kakaópor
- stevia, méz
- narancslé, citromlé
- egy kanál fagyi
Itt is érvényes, hogy elszabadulhat a fantáziád, az arányok nincsenek kőbe vésve, minden a te ízléseden múlik. Ha viszont minden kategóriából választasz összetevőt, akkor egy nagyon gazdag és tápláló turmixot kapsz végeredményül, ami kiváló reggelinek vagy akár tízórainak is.