Kreatív

Apróságok karácsonyra

Apróságok karácsonyra

Neked elkészült már a karácsonyi ajándékaid listája? Nálam rendszerint rémesen hosszú a lista, és végül csak a töredéke kap valóban ajándékot, akik a legfontosabbak. Mégis, amikor karácsony előtt elkezdjük megírni a listát, mindenkit beleveszünk, akit lehet. Barátnőt, szomszéd kislányt, osztálytársat, csapattársat… Vajon törődjünk bele, hogy a végén ők mindig kimaradnak a szórásból, vagy van valami megoldás?

Amikor én az ajándéklistát megírom, négy kategóriába osztom az embereket:

  • Elsődleges: Ők a legfontosabbak, a család: apa, anya, tesók, a párom, stb. Ők nem maradhatnak ki semmi szín alatt, személyre szabott ajándékot kapnak és rájuk szánom a legtöbb pénzt, időt, energiát.
  • Másodlagos: A másodlagos ajándékokat a hozzám közel állók kapják, pl. a legjobb barátnők. Erre már kevesebb pénz és energia jut, de még mindig személyre szabott ajándékban gondolkodom.
  • Harmadlagos: Ők a barátok, csapatársak, osztálytársak, azok, akikre szívesen gondolnék valami apróság erejéig, de nagyon sok időbe és energiába telik mindenkinek személyesen kitalálni az ajándékát, így ők legtöbbször már kimaradnak a szórásból.
  • Negyedleges: Ők azok, akik távol laknak, nincs velük mindennapi kapcsolatom, de legalább egy képeslap erejéig jó lenne gondolni rájuk. Gyakran ők is kimaradnak a végén.

Mint már írtam, a karácsony előtti hajrában végül a harmadik és negyedik, de még sokszor a második kategória is kimarad, és csak arra koncentrálok, ami igazán fontos és elmaradhatatlan. Aztán jön a lelkiismeret furdalás és fogadkozás, hogy jövőre majd jobban beosztom az időmet. De nem kell ennek így lennie.

Az utóbbi években arra jöttem rá, hogy a harmadlagos ajándékokat nagyon kreatívan meg lehet oldani úgy, hogy sok egységes apróságot készítek, ami mellé egy kis személyre szóló üzenetet tűzök. Ezeknek az ajándékoknak a célja úgyis az, hogy ezt üzenje: „Gondoltam Rád, legyen nagyon boldog karácsonyod!”, a valódi értéke nem az anyagi értékében rejlik. Az alábbiakban néhány ötletet írok, hogy mi lehet ilyen apróság, amiből könnyű többet készíteni.

Mézeskalács:

Ma már ritkábban sütünk mézeskalácsot, pedig jó karácsonyi elfoglaltság és szép ajándék is lehet. Egyszerre ki lehet sütni belőle sokat, díszítheted színes cukormázzal, és végül celofánban, vagy egy színes kartonpapíron, masnival átkötve nagyon szépen mutat.

díszített mézeskalácsok

Illatgyertya:

A gyertyákat mindenki szereti, főleg karácsonykor. Gyertyaviaszt olcsón be lehet szerezni, amit illóolajjal felturbózva csodás aromagyertyákat kaphatsz végeredményül. Ha kis pohárkákba, üvegedénykékbe töltöd a viaszt, esetleg különböző anyagokat teszel bele díszítésként (kávébab, csillámok, növényi részek), akkor egy nagyon szép és mutatós apróságot adhatsz ajándékba.

Tipp1:A fehér gyertyaviaszt jó minőségű zsírkréta felolvasztásával lehet színezni!

Tipp2: A szilárd díszítőanyagokkal óvatosan bánj, a legjobb, ha csak a gyertya alján vannak, mert a gyertyát meggyújtva tűzveszélyes lehet!

illatgyertya

Zsugorka:

Hallottál már a zsugokáról? Kreatív hobbiboltban kapható, úgy néz ki, mint egy sima fólialap, aminek az egyik oldala meg van csiszolva. Erre a csiszolt oldalra lehet rajzolni (akár sima színes ceruzával), majd ha beteszed a sütőbe a fóliák körülbelül harmadukra zsugorodnak össze és ennek megfelelően meg is vastagodnak, a rájuk rajzolt ábrák pedig maradandóak. Nagyon helyes kis ékszereket lehet készíteni belőlük, és gyakorlatilag nem kellett mást csinálnod, mint rajzolni egy fólialapra.

Tipp1: Ha nem vagy olyan ügyes rajzoló, akkor egy kinyomtatott mintát rajzolj át, csak a méretre figyelj a zsugorodás miatt!

Tipp2: Ha egy irodai lyukasztóval lyukasztod át a fóliát még sütés előtt, pont akkora lyukat kapsz a végén, ami egy fülbevaló kampó vagy egy nyaklánc kapocs befűzéséhez szükséges!

lepkés fülbevaló

Süthető gyurma:

Hasonló a helyzet, mint a zsugorka esetében. A süthető gyurma is kreatív hobbiboltba kapható, úgy lehet vele gyurmázni, mint egy rendes gyurmával, majd sütőben kisütve megszilárdul. Ékszerek, kulcstartók készíthetők belőle, ha megvan hozzá a kellő kézügyességed.

díszek süthető gyurmából

Betűs bögre:

Ez a végtelenül egyszerű ötlet nagyon mutatós és biztosan bármelyik barátnőd örülne neki. Nem kell hozzá más, mint egy egyszerű porcelán bögre, egy porcelán filc (kreatív hobbiboltban kapható) és egy sablon. Betűsablon matricát akár lehet venni, de az is elég, ha a kinyomtatott betűt körbevágod és ráragasztod a bögrére. Ezután pöttyözd körbe a porcelánfilccel, szedd le a sablont róla és már kész is! (Van, amelyik filcet sütéssel kell fixálni, ez a csomagoláson biztosan fel lesz tüntetve.) Hát nem gyönyörű?

betűs bögrék

Remélem ezek az ötletek segítettek abban, hogy tökéletes ajándékot készíts a barátaidnak, ha pedig további ötleted van, ne félj megosztani velünk akár kommentben, akár e-mailben!

fotók: pinterest

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: