Kreatív

5 egyszerű tipp, hogy sikeresebb legyen a tanéved

  1. Tűzz ki célokat!

Ne indulj neki úgy az új tanévnek, hogy nem tűztél ki célokat magad elé. Szánj időt rá, és gondold végig: Milyen terveim vannak a tanévre? Mit szeretnék elérni? Milyen vágyaim vannak? Oszd fel őket kategóriákra! Tanulmányi célok, közösségi célok, egyéni célok  stb. Fogalmazd meg őket egészen konkrétan.
Például:
matekból szeretném a négyesemet félév végére ötösre javítani,
szeretnék elindulni egy angolversenyen,
szeretnék a barátnőimmel piknikezni menni stb.

  1. Tanulj a hibáidból!

Nem kell, hogy ugyanazokat a hibákat újra és újra elkövesd! Gondold végig a tavalyi tanévet! Mit csináltál jól? Mit csináltál rosszul? Amit rosszul csináltál, hogyan csinálhatnád idén jobban? Milyenek voltak a jegyeid? Melyikkel voltál megelégedve, és melyikkel nem? Mit tehetnél idén azért, hogy a kevésbé jó jegyeket feljavítsd? Ne kifogásokat keress, ne a tanárokat hibáztasd, hanem gondold át, te mit tudsz tenni!

  1. Oszd be jól  az idődet!

Tudom, hogy a tanév elején nagy a csábítás, hogy még a nyári hangulatban fürödve ne csinálj semmit. Az év eleje viszont remek alkalom arra is, hogy rászoktasd magad a rendszeres tanulásra. Mindennap csak egy kicsit: így elkerülheted a nagydolgozatok előtti virrasztást és a kapkodást a jegyek lezárásakor. Nem kell, hogy mindennap órákat ülj a tankönyvek fölött, az is elég lehet, ha csak átolvasod az aznapi jegyzeteidet. Ha többször keveset foglalkozol a tananyaggal, akkor sokkal könnyebben bevésődik, mintha egyszerre órákat tanulnál.

  1.  Jegyzetelj jól!

Talán evidensnek tűnik, mégsem tud mindenki jól jegyzetelni. A jó jegyzet célja, hogy tömörítse a tananyagot, és olyan tárgyszavakat és tételmondatokat tartalmazzon, amit te a saját szavaiddal ki tudsz majd egészíteni.

  • Ne írj kerek mondatokat, csak a lényeget, s ezúttal az sem feltétlenül baj, ha nyelvtanilag nem tökéletes.
  • Használj jeleket (amiket majd később meg is értesz ), nyilakat, folyamatábrákat, kiemeléseket.
  • Találd meg a hozzád legjobban passzoló jegyzet-stílust, amiből később könnyen tudsz tanulni!
  1. Tedd bele magad!

Ne hagyd, hogy ez a tanév is csak úgy „megtörténjen” veled! Tekints úgy rá, mint Istentől kapott lehetőségre, hogy fejlődj, tanulj, barátságokat szerezz, és elmélyíts. Ne kifogásokat keress, hanem tedd bele magad 100%-ig! Használd ki az erősségeid, tanulj a hibáidból, lásd meg a lehetőségeidet, és hajrá!

Legyen ez az eddigi legfantasztikusabb és legsikeresebb tanéved!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: