Kreatív

3 egyedi DIY díszpárna

DIY díszpárnák
írta: Csenge

A díszpárnákat mindenki szereti, de a boltokban sokszor pofátlan összegeket kérnek egy-egy darabért. Még jó, hogy némi kreativitással stílusos darabokat dobhatsz össze!

 1. Varrás nélkülDIY díszpárna varrás nélkül

Ha nem te vagy a tű és cérna mestere, vagy csak nincs türelmed varrogatni, de szeretnél egy mutatós párnahuzatot összedobni, akkor ezt neked találták ki!

A huzathoz érdemes olyan anyagot választani, aminek a széle nem rojtosodik, pl. termovelúrt. Ezen kívül szükséged lesz még egy párnára (amire a huzatot készíted) és egy ollóra.

 1. Vágj ki kettő, a párna méreténél minden oldalon 15 cm-rel nagyobb négyzetet (vagy téglalapot, a párna alakjától függően)! Izgalmas hatást érhetsz el, ha kétféle anyagot használsz a párna két oldalára.
 2. Vagdosd be a négyszög széleit 15 cm mélyen, körülbelül 3 cm széles csíkokra! (A csíkok végleges szélessége függ attól, hogy milyen széles a párnád! Érdemes előre kiszámolni!) Fontos, hogy mindkét oldalon ugyanannyi bevágás legyen!
 3. Fektesd egymásra, a két oldalt színével kifelé. Fogj meg egy-egy egymáson fekvő csíkot az elülső és a hátulsó oldalról, és csomózd össze őket! Csomózd végig két oldalon az egymáson fekvő csíkokat!
 4. Ha a két oldallal végeztél, tedd a párnát a félkész huzatba, és folytasd a csomózást a másik két oldalon is! Ha ezzel végeztél, kész is az új párnahuzat! ☺DIY díszpárna varrás nélkül
 • Krumplinyomdás párnahuzatDIY díszpárna krumplinyomdás

Te is használtál krumpliból faragott nyomdát még valamikor az oviban vagy az általános iskolában? Jó móka, és végtelenül egyszerű. Nem is gondolnád, hogy ha textilre nyomtatsz vele, milyen stílusos lesz a végeredmény!

Ehhez a művelethez szükséged lesz lepedővászonra (ez a legolcsóbb, de bármilyen pamut-, lenvászon vagy egyéb festhető textil megfelel), egy méretes krumplira, egy jó késre, textilfestékre és egy nagyobb ecsetre.

 1. A krumplit vágd félbe, és a vágott felületén faragd ki a nyomdaformát. Itasd le róla a nedvességet.
 2. Terítsd ki a vásznadat egy nagy felületre (pl. a padlóra).
 3. Kezdheted a nyomdázást! Nem érdemes a nyomdát nagyon vastagon befesteni, mert akkor könnyebben elmosódik a minta.

Ha végeztél, várd meg, míg megszárad a festék, s már varrhatod is párnahuzatot! Mindig tartsd be a festékre vonatkozó előírásokat!

DIY díszpárna krumplinyomdás

 • Pompomos párnahuzat

DIY díszpárna bojtos

Ezzel a módszerrel feldobhatod az egyik egyszerű díszpárnádat! Szükséged lesz több színű pamut fonalra, egy darab kartonpapírra, tűre, cérnára, ollóra, és a dekorálni kívánt párnára.

 1. Vágj ki egy körülbelül 10 cm hosszú csíkot egy vastag kartonból (pl. dobozkarton)! A csík szélessége annyi legyen, amilyen hosszú pomponokat a párnádra szeretnél varrni. Minél keskenyebb csíkot vágsz, a pomponok annál tömzsibbek lesznek, ha szélesebbet választasz, a pomponjaid nyurgábbak lesznek.
 2. Kezdj el fonalat tekerni a kartoncsíkra! Amikor elérted a kívánt vastagságot, vágd el a fonal végét!
 3. Vágj egy kis darab fonalat és az egyik oldalon a feltekert fonálköteg alá bújtatva kösd át a köteget!
 4. A megkötéssel ellentétes oldalon vágd át a köteget! Ha szeretnéd, kicsivel a kötés alatt még egyszer átkötheted immár a teljes pompont!
 5. Csinálj annyi pompont, amennyi a párnád széleire elég!
 6. Tűvel és vékony cérnával varrd rá a pomponokat a párna szélére!

DIY díszpárna bojtos

Remélem, ezekkel az ötletekkel sikerül egy kis tavaszt, üdeséget és vidámságot csempészned a lakásba, környezetedbe.

Sok sikert hozzájuk!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: