Kreatív

10 tipp, hogyan készülj mosolyogva az érettségire

Érettségi felé fél úton

Az írásbeli érettségik lassan lefutottak. Reméljük, ha Te is érintett voltál, akkor jól sikerültek.
De sajnos még ugye nem lehet fellélegezni, mert előtted állnak a szóbeli vizsgák.
Egy nagy baj van velük – többek között -, hogy ahhoz kicsit messze vannak, hogy az ember megijedjen: „Jaj, jaj már csak egy hét, és itt a szóbeli…” Túl az írásbeliken hajlamosak vagyunk egy kicsit lazítani, hisz van még egy hónapom, az bőven elég idő… Aztán azon kapjuk magunkat, hogy a napok, majd a hetek eszeveszett módon telnek és fogynak.
Engedd meg, hogy egy-két kipróbált praktikus tippel segítsünk Neked a felkészülési időd legjobb kihasználásában.

1. Időbeosztás:
Hétfőtől péntekig tanulj; szombaton reggel aludj, amíg jól esik, délelőtt segíts az otthoni feladatokban, ha kell, vagy találkozz a barátnőiddel és csak délután tanulj, de akkor is csak a héten megtanultakat ismételd át újra. Vasárnap pedig pihenőnap! Szigorú pihenőnap!

2. Tananyag felosztása:
Számold össze, mennyi napod van a vizsgákig! Úgy számolj, hogy hétfőtől péntekig, azaz 5 nappal hetente. Minden tantárgy esetében oszd el a napok számát a tételeid számával, így megkapod, hogy egy tételre mennyi napod van. Ha vizuális alkat vagy, még táblázatot is csinálhatsz magadnak.

3. Egy nap csak annyit tanulj, amennyit előre beterveztél. Ha úgy adódik, hogy hamarabb  készen vagy, akkor pihenj, töltődj, esetleg hozd be a lemaradásodat.

relax

4. Óránként tarts minimum 5 perc szünetet: igyál egy pohár vizet, menj ki a mosdóba, csak az a lényeg, hogy állj fel, mozdulj ki a tanulási helyzetedből. Ebédidőben pedig tarts egy hosszabb szünetet, kb 1 órát.

5. Este ne tanulj sokáig! Inkább olvass könyvet, vagy nézz meg egy jó filmet, de ne szipolyozd ki az agyadat.

6. Ha kifejezetten vizuális alkat vagy, akkor mindenképpen te magad készíts vázlatokat a tételekhez! Ezekhez használj különböző színeket, kiemeléseket! A vázlat elkészítésével már félig meg is tanultad a tananyagot.

készíts vázlatot

7. Ha inkább hallás után tanulsz jobban, olvasd fel magadnak a tananyagot hangosan, vagy akár többen is tanulhatok együtt, és egymásnak mondjátok el.
(A bátyám is így érettségizett le: kétszer felmondta neki a barátnője a tételeket, és ezzel szinte meg tanulta ő is. ☺)

tanuljatok többen

8. Nem szabad egyfolytában ülve vagy fekve tanulni. Néha fogd kezedbe a könyvet és járkálj a szobádban, a lakásban, menj ki a szabadba! Serkenti az agyműködésedet, ha nem egyfolytában egy testtartásban vagy órákon át.

9. Ebben az időszakban ne maradj ki este sokáig, mert másnap álmosan, fáradtan sokkal nehezebb lesz a tanulás.

időben az ágyban

10. A vizsga előtti 3 napra ne tervezz tanulást! Az szóljon az ismétlésről, a pihenésről, hogy frissen és üdén állhass a vizsgabizottság elé.

Sok sikert kívánunk a vizsgákhoz! Drukkolunk Neked!

Írta: B. Hajnal Erzsébet

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: