Kérdések és válaszok

Miért ítél az emberek többsége a kinézet alapján?

előítélet

A kinézet nemcsak a szüleinktől örökölt testalkatot, hajszínt, arcfelépítést foglalja magába. A testbeszédünk, az arckifejezésünk, a szemkontaktusunk is sok információt közöl rólunk.

Általában jobban kedveljük azokat az embereket, akik felénk fordulnak, s a szemünkbe néznek, amikor beszélünk. Jellemző az is, hogy a hozzánk hasonló emberekkel jobban kijövünk, ezért az ő társaságukat inkább keressük. A külsőleg vonzó emberek érdekesebbnek tűnnek, s ezért nagyobb erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy jobban megismerjük őket. Sőt bizonyos pszichológiai kutatások kimutatták, hogy inkább adunk segítséget egy vonzó személynek, mint egy antipatikusnak.

Az első benyomás szinte automatikusan alakul ki bennünk,
majd terel minket valamilyen irányba.
Ebből következtetünk arra, hogy milyen ember a másik,
miket szeret csinálni, mik az erősségei, gyengéi stb.

Sokszor van egy előzetes tudásunk a másikról, s amikor találkozunk vele, észre se vesszük, hogy ezeket próbáljuk igazolni. Ha nagyon erőteljes az elvárásunk, akkor könnyen beleeshetünk az „azt látom, amit látni akarok” csapdájába.

Az első ránézésre kialakított képünk azonban meglehetősen felszínes,
nem láthatjuk meg a másik lelkének szépségeit,
s ha túl hamar ítélünk, lehet, hogy egy leendő
jó barát megismerését szalasztjuk el.

Ahhoz, hogy valóban megismerjük a másikat, idő- és energiabefektetésre van szükség. Ha ezt nem sajnáljuk, jó eséllyel vesznek majd körül minket olyanok, akik ebben a kérdésben (is), hasonlóképpen gondolkodnak, vagyis nemcsak a kinézet alapján ítélik meg a másikat.

Mi is szentelhetünk figyelmet arra, hogy mi milyen benyomást keltünk másokban. A legjobb, ha egy valóban őszinte barátnő véleményét kéred ki, hogy milyennek látja a viselkedésedet, a metakommunikációdat különböző társas helyzetekben. Ha igazán bevállalós vagy, akkor távolabbi ismerősök, idegenek véleményéből, kritikájából is sokat tanulhatsz.

(Vigyázat! Néhány őszinte kritika alaposan mellbe vághat. Javaslom, döntsd el előre, hogy nem fogsz megsértődni, hanem a saját formálódásod és fejlődésed érdekében tényleg átgondolod a kapott véleményeket.)

Írta: Halász Andrea

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: