Jeles napok Misszió & Közösség Önismeret Test+lélek

Szenvedélyek fogságában

Vajon mi viszi rá az emberi lelket arra, hogy olyan dolgokhoz forduljon, amelyek aztán teljesen tönkreteszik az életét, sőt gyakran a körülötte élőkét is?

Felteszek most a témával kapcsolatban pár kérdést, amelyek biztosan sokunkat foglalkoztatják: Hogyan képes a házát is kockára tenni a játékfüggő, aki még egy utolsó reménnyel a szívében mégis megteszi a tétjeit vagy eldobja a játékkockákat az asztalon? Miért nyúl az alkoholista apa ismét a vodkához, amikor már a gyermekei sem bírnak megmaradni mellette? Hogy-hogy nem érzékeli az a vásárlásfüggő lány a 60. pár cipő feleslegességét, aki az ételről is lemond, csak újabb lábbelivel érkezhessen haza? Miért drogoznak, cigarettáznak, vagy éppen eszik túl magukat az emberek, tudva, hogy amit tesznek, káros, sőt, egyenes úton halálhoz vezet? Még sorolhatnánk a kérdéseket, és biztosan ismerünk olyan személyeket, akik hasonló gondokkal küzdenek. Ma van a szenvedélyek napja, ez a nap lehetőség arra, hogy komolyan elgondolkodjunk az efféle betegségek kiváltó okain, de főleg a megoldási lehetőségeken.

Én magam is éveken keresztül küzdöttem többek között egy hatalmas teherrel, a bulimiával. El kell, hogy mondjam neked, hogy…

én igenis akartam, de egyszerűen nem tudtam szabadulni tőle,

…mindig visszatért ez az ördögi erő az életembe. Mivel saját magam is megéltem a szenvedélybetegségek ilyesfajta formáját, könnyebben tudok azonosulni más „beteg” emberekkel. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy elítéljük őket és száraz, kegyetlen tényeket dobálunk feléjük, amelyektől aztán csak még rosszabbul érzik magukat. A szenvedélyekkel küzdő személyek gyakran jó családi háttérrel rendelkeznek, tanultak, kedvesek és segítőkészek.

Valami azonban mégis olyan erős hatalmat vesz rajtuk, ami kényszeres, indokolatlan és megmagyarázhatatlan cselekvésekre készteti őket. Épp ezért szeretetteljes, támogató segítségre van szükségük.

A kiváltó okokról, rossz döntésekről, befolyásoló tényezőkről és a megoldások lehetőségeiről megannyi forrásból olvashatunk, és érdemes kutatni ezeket annak érdekében, hogy összetettebb képet kapjunk a szenvedélybetegségekről. Az üzenetem lényege azonban, amit most át akarok adni neked: aki engem ebből az ördögi körforgásból kihozott, az maga Krisztus volt. Nagy támasz lehet egy terápia, pszichológus, támogató család, de saját tapasztalatból és megannyi ezt alátámasztó élettörténetből kiindulva mondom:

az igazi mély, gyökeres és elmét megváltoztató gyógyulás csak Jézusban lehetséges.

Krisztus tud téged annyira átformálni, hogy hajlandó legyél letenni az italt, ami után úgy csorog a nyálad és remeg a tested. Az ő tüzes szeretete tud úgy a szívedbe jutni, hogy végre ismét szépnek lásd magad és abbahagyd az önhánytatást, vagy épp elkezdj enni. Az ő megbocsátó ereje alakítja ki benned az önelfogadást és az egészséges önszeretetet. Ha ezt megtapasztalod, rájössz, hogy nincs szükség az órákig tartó pornóra. Nincs szükség századik ruhára. Nincs szükség arra az eksztázisra, amit a játékteremben élsz meg. Az italos üveget eldobod. A kényszeres dolgaiddal felhagysz. Már nem elégítenek ki. Már nem adják meg azt az álszent örömet, ami mindig is azzal a furcsa, sötét és egyre lejjebb húzó erővel párosult. Nincs más út, csak Jézus.

Kedves olvasó, ha találkozol egy ilyesfajta problémától szenvedő emberrel, azt javaslom, hogy kezdj el neki mély szeretettel az Úrról beszélni! Meséld el, amit te éltél meg, hogy téged hogyan formált át az ő kegyelme! Jézus az igazi Orvos, aki gyógyulást ígér mindenkinek, aki befogadja őt a szívébe! Esetleg te magad küzdesz szenvedélybetegséggel? Ne habozz, kapcsolj ki telefont-tévét, szólítsd meg Jézust, tölts vele időt és vidd elé a problémád! Öntsd ki neki a szíved és megtapasztalod azt a forrást, ami igazán és örökre megelégít! Sehol, semmiben nem fogsz olyan megnyugvást  találni, mint Krisztusban, aki annyira szeretett, hogy az életét áldozta érted, hogy te szabad és boldog lehess!

Szabad lehetsz, méghozzá az ÖSSZES nehézségtől és szenvedélytől, ami eddig megkötözött téged!

„Jézus így válaszolt neki: Aki ebből a vízből iszik, ismét megszomjazik, de aki abból a vízből iszik, amelyet én adok neki, soha többé meg nem szomjazik, mert örök életre buzgó víz forrásává lesz benne.” (János 4:13-14)

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!