Jeles napok

Június 8. – Az óceánok világnapja

óceánok világnapja

Ma ünnepeljük az Óceánok Világnapját. 1992 óta hívja fel a figyelmünket ez a nap a tengerek és óceánok fontosságára.

Földünk több mint 70 %-a tenger. Ez a hatalmas víztömeg nagyon sok különleges fajnak ad otthont, olyanoknak is, amelyeket még soha nem látott emberi szem, mert a tenger legmélyebb pontjain élnek.

Azt gondolhatnánk, hogy ezt az óriási víztömeget semmi nem fenyegetheti. De sajnos igen: globális felmelegedés, túlzott halászat és szennyezés.

Azzal, hogy az óceánok vize egyre melegszik, veszélybe kerül az élőviláguk is. Számtalan faj nem képes alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, ezért számuk megfogyatkozik, és legrosszabb esetben előbb utóbb ki is halnak. Minden faj elvesztése befolyásolhatja a táplálékláncot és így a biológiai egyensúlyt.
A tengeri növények szerepe is kiemelten fontos. Minden második levegővétel az óceánok növényvilágának köszönhető, mivel ők termelik oxigénkészletünk felét.

Bár Magyarországnak nincs tengerpartja, mi is tehetünk a tengerek élővilágának megóvásáért.

  • Nyaraláskor ügyeljünk arra, hogy ne vásároljunk olyan szuvenírt (pl. korallt, cápafogat), amelyről nem tudjuk biztosan, hogy beszerzésével nem károsították-e az óceán élővilágát.
  • Tengeri halat csak olyan megbízható forrásból válasszunk, akik megbízhatóak, és garantálják, hogy nem végeznek orvhalászatot és túlhalászást. Vásárláskor keressük az emblémával ellátott termékeket!
  • Legyünk környezettudatosak és másokat is biztassunk erre!

Forrás: wwf.hu

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: