Jeles napok

Az Európai Unió Napja – egységben az erő

Tudtad, hogy május 9-e Európa Nap, az európai béke és egység ünnepe?

Robert Schumann francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára. Ez a bizonyos történelmi jelentőségű Schumann-nyilatkozat, amely új európai intézményrendszer felállítását célozta meg (akkor még csak a kontinens országainak szén- és acéltermelése miatt). Az Európai Unió kialakulását a Schumann-javaslattól számítjuk, még akkor is, ha a tényleges Unió a maastrichti szerződéssel jött létre 1993-ban.

Európában számos különböző szokás és nyelv él egymás mellett, de sok a közös érték is.

Az EU védi ezeket az értékeket, segíti az európai állampolgárok együttműködését, az egységet hirdeti a különbözőségek megőrzése mellett, és biztosítja, hogy a döntések a polgárokhoz lehető legközelebbi szinten szülessenek meg.

Európa-nap az uniós intézményekben

A májusi Európa-nap alkalmából az uniós intézmények megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.
Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

Ha érdekel a rendezvény, ezen a  címen találsz bővebb infót.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: