Jeles napok Önismeret Test+lélek

EGÉSZség

Ma már az egészség fogalma sem teljesen tiszta és egyértelmű. Vannak szűkebb, tágabb definíciók és van a „köztudatban élő”, kifacsart valami, ami ömlik ránk a (social)médiából. Keresztényként különösen fontos, hogy helyre tegyünk néhány dolgot ezzel kapcsolatban.

Először is fontos hangsúlyozni, hogy testi-lelki-szellemi egészségünk külön-külön is rendben kell, hogy legyen, sőt, ezen területek egymással is összhangban kellene legyenek, hiszen olyannyira szerves részei egymásnak, hogy igazából nem is választhatóak teljesen külön. Testi egészségünk függ a lelki és szellemi egészségünktől. Lelki egészségünk is függ mind a testünk, mind a szellemünk állapotától. Minden kihat mindenre, így egyiket sem érdemes hanyagolni a másikkal szemben.

A valódi egészség alapja az adott terület megfelelően működő funkciója és a többi területekkel való harmonikus összehangoltsága.

Akkor egészséges a testünk, ha minden része képes a teljes funkciójának ellátásara, nem pedig akkor, amikor fitness modell alkattal szaltózol hátrafelé szelfibottal egy instakép kedvéért.

Az egészség része a fittség, de nem a médiában látott fitness modell alkat a jellemzője. Sőt, gyakran kifejezetten egészségtelen módszerek állnak egy-egy igazán csodálatosnak tartott test mögött.

Ha a csontok, ízületek, inak, izmok, zsigerek és minden szövetünk, úgy, ahogy van, jól működik és egymással is összhangban vannak a különálló részek, akkor az már az egészséget jelenti. Tehát a testi egészség azt jelenti, hogy a test és tagjai annak megfelelően funkcionálnak, amire meg lettek alkotva. Ennek mintájára a lelki- és szellemi egészség is ilyen: a lelkünknek és szellemünknek is meg kell élnie mindazt a funkciót, amire teremtetett.

Ahogy testünknek stabilitásra és mobilitásra is van szüksége, ugyanígy a lelkünk és szellemünk is erre a két dologra vágyik: legyen stabilitás és legyen mozgástér, amelyben biztonsággal mozoghat. Ha testünk-lelkünk-szellemünk stabilitása elvész, hiába van mozgásterünk, elvész a biztonságunk. Ha a mozgásterünk vész el, akkor beszűkülve érezzük magunkat. Biztosítsuk mind a testünknek, mind a lelkünknek, mind pedig a szellemünknek a szükséges stabilitást és mobilitást, ne hanyagoljuk el egyiket sem, hogy visszanyerhessük egészségünket vagy egészségesek maradjunk!

Az egész egészség téma egy óriási, nagyon komplex rendszer, amit Isten mérhetetlen bölcsességgel alkotott meg, és mi még csak a felszínt kapargatva is ámulunk-bámulunk, csodálkozunk felette.

Vigyázzunk az egészségünkre!

Tóth Nóra

A cikk szerkesztésében Ónodi Krisztina is közreműködött.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: