Jeles napok Kapcsolatok

Az emberszeretet világnapja

Húsvét után, április 8-án egy fontos napot ünneplünk: az emberszeretet világnapját. Sokat nem is lehet olvasni róla, néha a kultúra területén ez alkalomból színészek vagy énekesek programokat szerveznek. Neked is új keletű dolog ez az áprilisi jelképes nap? Mit jelent számodra az emberszeretet? Gondolkodjunk el erről együtt!

Az emberszeretetre nagy szükség van, pláne ebben a kaotikus időszakban. Nincs is annál csodálatosabb dolog, mint amikor egymást segítjük, figyelünk társainkra, de nem csak azokra, akik közel vannak a szívünkhöz, hanem akár ismeretlenekre is, nyitott szemmel járunk, és észrevesszük, hol van szükség segítségre. Ugye most neked is a Biblia tanításai jutottak eszedbe? Megannyi helyen olvashatunk benne az emberszeretetről! Kedvenceim közé tartoznak János levelei, az Újszövetség végén található három kis könyv. János evangéliumában is nagy szerepet kap a szeretet kifejezése és fontossága. Tudtad, hogy a mindössze pár oldalas leveleiben a „szeressétek egymást!” – kifejezés tízszer is megtalálható? De hogyan is lehet önzetlenül, tiszta szívvel szeretni a másikat? Egyáltalán miért kellene szeretnem a felebarátaimat, ha úgysem kapok tőlük semmit viszonzásul? A választ itt találod:

„Szeretteim, szeressük egymást; mert a szeretet Istentől van, és aki szeret, az Istentől született, és ismeri Istent; aki pedig nem szeret, az nem ismerte meg az Istent; mert Isten szeretet.

Abban nyilvánult meg Isten hozzánk való szeretete, hogy egyszülött Fiát küldte el Isten a világba, hogy éljünk őáltala. Ez a szeretet, és nem az, ahogy mi szeretjük Istent, hanem az, hogy ő szeretett minket, és elküldte a Fiát engesztelő áldozatul bűneinkért.

Szeretteim, ha így szeretett minket Isten, akkor mi is tartozunk azzal, hogy szeressük egymást. Istent soha senki sem látta: ha szeretjük egymást, Isten lakik bennünk, és az ő szeretete lett teljessé bennünk.”

–  1János 4:7-12

Milyen lényegre törően összefoglalja ez a pár mondat az emberszeretet okát és fontosságát! Isten úgy szeretett minket, hogy egyszülött Fiát, Jézust adta értünk, hogy aki hisz benne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen (János evangéliuma 3:16 alapján). Mekkora önzetlen szeretet ez! Szabadok és boldogok lehetünk! Isten szeretete bennünk van, ezt pedig tovább kell adnunk másoknak, és nem csak a szeretett családtagjainknak vagy barátainknak! Ismeretleneknek, sőt azoknak is, akikkel problémád van, akik esetleg bántanak vagy ellened vannak. Ez már nehezebb feladat, igaz?

Te mennyire gyakorlod ezt a fajta emberszeretetet a hétköznapjaidban? Megérted, hogy ez miért olyan fontos Isten szemében? Ez az ünnep csodálatosan illeszkedik a húsvét, az önzetlen odaadás, a halál legyőzése és a szeretet kiáradása témaköréhez! Olvasd el János három levelét, és elmélkedj ezen a témán!

Szeresd embertársaidat, ahogyan Isten is szeret téged!

Gyémánt Tímea

A cikk szerkesztésében Ónodi Krisztina is közreműködött.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: