Jeles napok

A tánc világnapja

írta: BellaGirl

Táncolj!

„Fölépítelek még téged, és fölépülsz, Izrael szüze!

Fölékesíted még magad, és kézi dobokkal

lejtesz majd táncot a vigadozók között!”

(Jeremiás 31,4)

Mindig is szerettem táncolni! A táncban benne van a szívem és mindaz, amit érzek, amivel csordultig vagyok. Azt vettem észre, hogy akkor táncolok, ha valami nehéz szituáció után végre megoldást, szabadulást élhetek meg, s ez az öröm olyan erővel tölt el, hogy nem tudok nem táncolni.

Táncolni leginkább örömünnepeken szoktunk, amikor akkora az örömünk, hogy nem bírjuk magunkban tartani, s ez nem csak szavakban, de a testünk mozdulataiban is megnyilvánul. A testünk tehát nonverbális módon is közölni tudja a szívünk érzéseit, s ennek egyik módja a tánc.

A tánc feszültség levezetésként is szolgál, hiszen az öröm felfokozott energiáját a táncos fizikai mozgás által adja ki magából.

A lélek is képes ujjongani és táncolni. Az Isten magasztalása, dicsőítése és a hálaadás a lélek örömtánca Isten felé. Az Úr előtt lejtett tánc szent, tiszta és az őiránta megélt, szenvedéllyel átfűtött, igaz érzelmeket jeleníti meg. Azt hiszem, ezt élhette meg a rabszolgaságból kiszabaduló nép is, akik a Vörös-tengeren való átkelés után az Isten iránti hálával és a belőlük kicsorduló örömujjongással táncra perdültek a puszta kellős közepén: „Ekkor Mirjám prófétanő, Áron nénje, dobot vett a kezébe, és kivonultak utána az asszonyok mind, dobolva és körtáncot járva.” (3Mózes 20,15) Hiszem, hogy szent volt az a tánc, igaz és tiszta és az Úr kedvét lelte benne.

Minden alkalommal, amikor megtelik a szívem hálával és az Isten magasztalásával, elkezd táncolni a lelkem. Megtörtént már, hogy annyira betöltött ez a szent öröm, hogy felugrottam örömömben vagy körbe-körbe forogtam és ujjongva énekeltem az Úrnak. Ez történt velem, amikor túl voltam az érettségin, amikor leadtam a szakdolgozatomat, de akkor is, amikor egy lehetetlennek tűnő élethelyzetben megtapasztaltam Isten hatalmas erejét és a Mindenható Úr ott is nyitott ajtót adott nekem, ahol addig elutasításban volt részem.

Azt hiszem, az Úr jó néven veszi szenvedélyes imádóit, akik igaz örömükben szent táncot járnak az Ő dicsőségére.

Gyere, örülj és táncolj ma te is az Úrnak!

Fosztó Tímea

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: