Jeles napok

A balkezeseknek jobb az agyuk!

balkezesen író női kéz

Balkezes vagy? Ne aggódj, ez egy különleges állapot! Augusztus 13-án ünnepeltük a Balkezesek Nemzetközi Világnapját.  Először 1976-ban tartották meg. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a balkezeseket érő elnyomásra, hátrányos megkülönböztetésre, a velük kapcsolatos tévhitekre.

A balkezesség nem más, mint hogy az agyunk jobb félteke a domináns. Ezért mondhatják magukról büszkén, hogy „A balkezeseknek jobb az agyuk!”

Állítólag a férfiak körében gyakoribb a balkezesség, és bár nem bizonyított, de összefüggés lehet a balkezesség és a magas intelligencia között is.

Az viszont biztos, hogy az agyunk jobb félteke, amely meghatározó a balkezeseknél, felelős a zene, a művészet, a kreativitás, az érzékelés, az érzelmek és az átfogó gondolkodás területeiért. Ezért mondják, hogy a legtöbb balkezes igazi művészlélek, és vizuális gondolkodó.

Az az állítás, hogy a setének, sutának is nevezett balkezesek ügyetlenek lennének, a legtöbb esetben alaptalan, mivel “ügyetlenségük” abból fakadhat, hogy nehézkes bánniuk egy jobbkezesnek tervezett tárggyal. Kíváncsi vagyok, hogy egy jobbkezes hogyan vágna papírt egy balkezes ollóval… 🙂

Ma már viszont gyártanak eszközöket, amelyek megkönnyítik a balkezesek életét. Ilyenek pl. a számukra gyártott ollók, konzervnyitók, hámozók, hegyezők, vonalzók és még sok minden más szerszám és kellék.

Egy alapvetően jobbkezeseknek szánt világban kevés a balkezességből származó előny, de tény, hogy léteznek. Nézzünk meg néhány előnyét ennek a különleges állapotnak:
Például a sebészetben hasznos lehet, ha mindkét kéz egyformán ügyes.
Balkezes vagy ballábas sportolók, harcosok előnyre tehetnek szert azáltal, hogy jobbkezes ellenfelüknek meglepetést szereznek a szokatlan oldal használatával.

Híres balkezesek:

 • Ludwig van Beethoven zeneszerző,
 • Petőfi Sándor költő,
 • Pablo Picasso modernkori festő,
 • Johann Wolfganag von Goethe német író,
 • Nagy Sándor az ókori hódító,
 • Barak Obama a mostani amerikai elnök,
 • Puskás Ferenc a világhíres magyar focista,
 • a hollywoodi csillagok közül: Tom Cruise, Angelina Jolie, Rober deNiro, Julia Roberts.
És végül itt egy rövid kis teszt, hogy megállapíthatsd, valójában mennyire is vagy bal- vagy jobbkezes.
 1. Képzeljük el, hogy a hátunk közepe viszket. Melyik kézzel vakarnánk meg?
 2. Kulcsoljuk össze kezeinket. Melyik hüvelykujjunk van felül?
 3. Tapsoljunk. Melyik kezünk van fentebb? Számoljunk háromig az ujjainkon, a másik kezünk mutatóujjával. Melyik kéz mutatóujja számlált?
 4. Ha valakire kacsintanánk, aki pont előttünk áll, akkor melyik szemünkkel kacsintanánk rá?
 5. Ha a hátunk mögött megfogjuk az egyik kezünket a másikkal, melyik az, amelyik fog?
 6. Ha valaki a távolban kiabál, de nem halljuk, melyik fülünk mögé tesszük a kezünket, hogy jobban halljuk?
 7. Billentsük a fejünket az egyik vállunkhoz. Melyik vállunkat érintettük vele?
 8. Mutassunk pontosan egy távoli tárgyra a mutatóujjunkkal, majd hunyjuk le az egyik szemünket anélkül, hogy elmozdítanánk az ujjunkat. Ezután a másik szemünk legyen csak nyitva. Az egyik szemünk esetében úgy fog tűnni, mintha nem is a tárgyra mutatna az ujjunk, a másik szemünkkel viszont ugyanúgy pontos marad a pozíciója. Melyik szemünk esetében maradt a tárgyra mutatva az ujj?
 9. Tegyük karba a kezeinket. Melyik felkarunk van felül?

Ha eddig azt gondoltad, hogy teljesen jobb- vagy balkezes vagy, ezzel a teszttel, a bal és jobb válaszok számának arányával, kiderülhet, hogy valóban így van-e. Melyik lett több a válaszok között? A jobb vagy a bal?

Forrás: Wikipédia és webbeteg.hu

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: