Bella Lányok Misszió & Közösség

Futásra teremtve

Justine Ramsay

Justine Ramsay még  alig múlt 14 éves, de már nagyon úgy tűnik, hogy az egyik leggyorsabb futó Ausztráliában.

Ez év elején az egyik ausztrál nemzeti junior versenyen úgy nézett ki, hogy az ötödik helyen fog beérni a 400 méteres gyorsfutásban, 16 másodperc alatti idővel. Ez az egyik legnehezebb versenyszám ebben a kategóriában. Az utolsó 50 méteren máskor már nagyon fáradtnak érezte magát, ebben a versenyben viszont ahelyett, hogy lelassult volna, újra erőre kapott, és megelőzte az előtte futó három lányt. Így a 2. helyen ért célba.

Justina most abban bízik, hogy két éven belül benevezhet a nemzetközi közösségi játékokra.

Nyilvánvaló, hogy a családjában is hagyománya van a futásnak. Régebben a szülei is  futottak, és időközben négy fiatalabb testvére is elkezdte az edzéseket.

Edzés csapatban

Már néhány éve edzővel dolgozom, és pár lánnyal együtt edzek hetente 4-szer. Sokféle tréninget csinálunk: sprintelünk, terepen futunk, súlyzózunk, állóképességet növelünk, és különféle technikákra megyünk rá. Nagyon társasági ember vagyok, ezért szeretek csapatban edzeni, és jó, hogy olyan edzőm van, aki megért engem, hajt, és persze motivál. Nem tudnám ezt olyan emberek nélkül csinálni, akik nem bátorítanak. Egyébként pedig a család a legnagyobb támogatóm.

Justine Ramsay csapatban

Start és stílus

Nagyon fontos lélekben felkészülni a startra, hiszen minden ezredmásodperc számít. Egyszóval az edzéseken sokat gyakoroljuk az elindulást. Nagyon fontos a futó stílusa, de sok sprinternek még nincs igazán egyéni kifejezésmódja. Nekem az a fura szokásom alakult ki, hogy az egyik öklömet összeszorítom, a másikat nyitva hagyom, és időnként kinyújtom.

Mentális játék

Verseny előtt szeretem lenyugtatni magam. Senki nem akar idegesen versenyre menni. Azt mondom magamnak, minden rendben van, és ezzel lemegy egy kissé a feszültség. Persze csak kissé, mert a családom és az edzőm is figyel, és nem csak én töltök sok időt tréninggel… Mindenki szeretne jó eredményt látni. 200 méteren kevésbé vagyok feszült, azonban a 400 méter az én fő számom, ezért ott a nyomás is nagyobb.

A futáson kívül

Szeretek focizni és más csapatjátékot is játszani. Szeretek az embereken segíteni, és a természettudományos tárgyakat is szeretem a suliban. Valami más is kell a futáson kívül, mert ha ez nem jön össze, mondjuk, sérülés miatt, vagy bármi más okból, kell egy másik terv is. De remélem, még hosszú ideig tudok keményen edzeni!

Szükség van a sebességre

Számomra a futás nagyon élvezetes. Remek módja annak, hogy kitisztítsd a fejed. Egészséges leszel és fitt, emellett pedig mentálisan is felfrissít.

fordította: Gy. Anita
fotók: Emmanuel College

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: