Ajánló

Szurkolni király!

cheerleading

Az előző írásomban a gumiasztal sportról írtam. Másik lányom szintén egy viszonylag ritkább sportot talált ki magának. Ez a cheerleading.  Sport az egyáltalán? Erre gondolsz Te is?

Bevallom, a cheerleadingről nekem is az amerikai filmek jutnak eszembe, ahol a lányok vékonyak, csinosak, sugárzó arccal rázzák a pompomot és általában a barátjuk valamelyik menő focijátékos a csapatból.

Bevallom, nem voltam túl lelkes, mikor ötéves lányom előállt az ötlettel, hogy ő pompomos cica (a csapat neve miatt) szeretne lenni a Peewee csapatban (Peewee a legkisebbek csoportjának angol megnevezése), de legyek jófej, gondoltam, egy próbát megér. Hátha elunja, nem is tetszik neki, túl nehéz, vagy ezek kombinációi. ☺

Már a következő héten mehettünk bemutató órára, ahol bizony hamar kiderült, hogy nem minden arany, ami az amerikai filmekben fénylik. Ez bizony nem önfeledt pompomrázás, hanem kőkemény munka: torna, akrobatika és tánc egyben. Rengeteg ismétlődő emelés, pontos instrukciók betartása és sok gyakorlás, mire egy néző számára szórakoztató produkció lesz belőle.

A sportággal való találkozásom elgondolkodtatott, hogy vajon hányszor gondolkodunk hasonlóan tévesen dolgokkal kapcsolatban? Ameddig saját szemünkkel meg nem győződtünk és az innen-onnan szerzett élmények alapján elkönyvelünk valamit sekélyesnek, vagy nem érezzük az értékét? Ehhez kapcsolódik az is, amit szintén nem tudtam a sportágról, hogy Amerikában olyannyira elismert sportág, hogy ugyanúgy komoly ösztöndíjakat kapnak a cheerleader lányok, mint a kiválóan teljesítő amerikai futball csapatban játszó fiú egyetemisták.

Ha már a lányok-fiúk témánál járunk: Tudtad, hogy 1870 körül, mikor az első csapat összeállt még kizárólag csak fiúk alkották? Csak 1920 körül kezdtek nők is cheerleading sporttal foglalkozni. Jelenleg Amerikában az iskolák 80%-ban működik cheerleading csapat és ha azt gondolnád Magyarország messze van az USA-tól és az ilyesmi még újdonság nálunk:  jónéhány vidéki városunkban, például Veszprémben, Nyíregyházán, Székesfehérváron, illetve Budapesten több helyen is találsz cheeleading csapatokat, sőt nemzetközi versenyeken is megtalálhatóak a sportág magyar képviselői, nemcsak versenyzőként, hanem már sportági bírókként is.

Ha kedvet kaptál kipróbálni a sportágat, nézd meg működik-e a környékeden szurkolói csapat és csatlakozz! Ha ismered már a sportágat, szívesen vesszük, ha írsz nekünk róla!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: