Ajánló

Szépség és a Szörnyeteg: Mi mást vártunk?

Szépség és a Szörnyeteg by DisneyMovie

Éppen otthon ültem a kertben, és egy írásos feladaton dolgoztam, amikor először értesültem erről a dologról. Egy üzenet ugrott fel a telefonomon egy ismerősömtől, aki azt írta: „Nézd meg ezt a cikket.” Rákattintottam, s ez volt a címe: “Az első Disney-film, ami egyértelmű homoszexuális jelenetet tartalmaz: a Szépség és a Szörnyeteg.” Az első gondolatom ez volt: „Jaj, ne… Ugye vicceltek velem?” A következő pedig ez: „Mi mást vártam?”

Aztán tucatjával olvastam mindenféle keresztény kommenteket.
„Hogyan tudott a Disney homoszexuális jelentet tenni egy gyerekfilmbe?”
Miért nyomják le ezt a torkunkon?”
„A Disney túllépett egy határt!”

Néhány keresztény igazán ki(f)akadt azon, hogy egy homoszexuális jelenetet mutat be ez az új film. Mások megkérdezték:

Mi mást is vártunk?

A Disney nem egy keresztyén vállalat. A Disney nem használja erkölcsi iránytűként Isten szavát. A Disney nem követi a keresztény értékrendet. A Disney nem féli Istent. „Mert a test gondolata ellenségeskedés Isten ellen; minthogy az Isten törvényének nem engedelmeskedik, mert nem is teheti. Akik pedig testben vannak, nem lehetnek kedvesek Isten előtt.” (Róma 8:7-8)

Ezért ne csodálkozzunk, hogy egy nem-keresztény világnézetű cég ilyen tartalmat jelentet meg. Tehát az egyik keresztény kommentelő  “Hogy tudta ezt a Disney megtenni?” kérdése helyett inkább azt kellene kérdeznünk: “Hogyhogy csak most történt meg ez?”

Mostantól felkészülhetünk rá, hogy a homoszexuális nézőpont elterjed majd a legtöbb világi filmben (Róma 1:18-32). Ez nagyon szomorú és lelombozó. De ez ne sokkoljon minket! Inkább emlékeztessen arra, hogy ez a világ elveszett, és szüksége van egy Megmentőre  (Róma 6:23). Ez a világ elszakadt Istentől. Mi arra vagyunk hivatottak, hogy a sója és a világossága legyünk (Máté 5:13-16).

Tehát… elmenjünk megnézni ezt a filmet?

Ez egy egymillió dolláros kérdés. Ahelyett, hogy igen vagy nem választ keresnénk, át kell gondolni ezt bölcsen!

Az elmenjünk-és-megnézzük-ezt-a-filmet döntésünk meghozatalához szükséges eljárást alkalmazhatjuk az összes többi filmnél is. Szükségünk van következetes bibliai normák ismeretére, amiknek segítségével eldöntjük, hogy megnézzünk-e egy adott filmet. Csak azért, mert ennek a filmnek van néhány homoszexuális jelenete, nem jelenti azt, hogy rosszabb, mint egy másik film, amelyiknek néhány ugyan heteroszexuális, de bűnös jelenete van. A bűn az bűn. Függetlenül attól, hogy melyik filmet akarod megnézni, azt tanácsolom, hogy mindig használd ezt a négy kérdést a döntéshozatalodnál:

  1. kérdés:

Ez a film elnézi, jónak mutatja vagy felmagasztalja a bűnt?
Vagy ez a film csak reálisan mutatja be a jelen világ bűnös valóságát?

Minden világi film valamilyen nem-keresztény világnézetet mutat be. Ahogy dr. Albert Mohler mondja: “különbség van aközött, hogy egy film világi szellemiségű, vagy hogy kifejezetten felmagasztal egy bizonyos bűnt.”

Például:

Nagyon szeretem nézni a Earth Planet-et. Isten alkotása csodálatos és gyönyörű, és én nagyon szeretem HD-ben nézni! A hátránya az, hogy evolúción alapuló teóriák vannak benne megemlítve. Az evolúcióelmélet határozottan ellene van Isten szavának a Mózes 1-ben. De az Earth Planet-ben jellemzően nincs kihangsúlyozva vagy felmagasztalva az evolucióelmélet, az csupán a film alap világszemlélete. Érted? Én tisztán értem Isten igazságát. Úgy döntöttem, hogy Őt dicsérem a csodálatos alkotásaiért. Ezért nincsen összeütközésem a lelkiismeretemmel, amikor az Earth Planet-et nézem.

  1. kérdés:

Megnézhetem ezt a filmet Isten előtti tiszta lelkiismerettel?
Megnézhetem ezt a filmet  anélkül, hogy kompromisszumokat kötnék Isten tisztaságával és szentségével?

A tisztaságra és szentségre való törekvés az a dolog, ami megkülönböztet minket az elveszett világtól. Mi Isten gyermekei vagyunk, és a tisztaságunkkal és szentségünkkel tükrözzük vissza a mi Istenünk természetét.

“Hanem amiképpen szent az, aki elhívott titeket, ti is szentek legyetek teljes életetekben; Mert meg van írva: Szentek legyetek, mert én szent vagyok.” 1 Péter 1:15-16

A tisztaságra és szentségre való törekvésünk figyelembe vételével hozzunk döntést egy-egy film megnézésénél.

  1. kérdés:

Melyik dicsőíti jobban Istent, ha megnézem az adott filmet, vagy ha nem nézem meg?

A választásunk sohasem lehet teljesen semleges!

Hozhatunk döntést Isten dicsőségére, vagy valami más dicsőségére. Egy bűnbeesett világban élünk, ezért Isten azt parancsolja nekünk, hogy tegyünk mindent az Ő dicsőségére.

1Korinthus 10:31: „Tehát akár esztek, akár isztok, vagy bármit tesztek, mindent Isten dicsőségére tegyetek!” 

Ez a megnézendő filmekre is vonatkozik. Ez magába foglalja a filmeket, amiket kiválasztunk, hogy megnézzük. Ha nem Isten dicsőül meg azáltal, hogy megnézzük az adott filmet, akkor nem kellene azt megtekintenünk.

  1. kérdés:

Azzal, hogy megnézem az adott filmet, nem okozok-e megbotránkoztatást vagy elbotlást egy gyengébb testvéremnek?

A döntésem hatással lesz a körülöttem levő emberekre is. Keresztényként egy nagyobb család, a Krisztus Testének részei vagyunk.

1Korinthus 8:9 „De vigyázzatok, nehogy ez a szabadságotok valamiképpen megütközést ne váltson ki az erőtlenek között.”

Végül: ez a te döntésed, amit Isten előtt kell meghoznod.

Én nem fogom megmondani neked, hogy megnézd-e a Szépség és a Szörnyeteget.

Legvégül majd mindnyájunknak el kell számolnunk a döntéseinkkel, amiket meghozunk. Azzal is, amit szórakoztatásunk miatt választottunk. (Róma 14:12, 2Korinthus 5:10)

A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek.
A GirlDefined azzal a
céllal jött létre az USA-ban, hogy a, nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.

 

2 hozzászólás

  • Igazából abszolút nem látványos az a meleg szál a filmben, sőt, eléggé bújtatott, alig lehet észrevenni. Nyugodtan megnézheti bárki a filmet. 🙂

  • Nekem se tűnt fel a filmben. De visszagondolva és azok után, hogy utána olvastam a rendező céljának…. Lehet, hogy valaki számára öntudatlanul is üzenetet hordoz.

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: