Ajánló

Nem mindennapi kerti gyomok

ehető gyomnövények
írta: Margó

Képzeld el, hogy kimész a kertbe, szedsz pár zöld gyomnövényt, majd készítesz belőle egy finom salátát! Lehetséges? Igen, a képzelet valósággá válhat, de tudnod kell néhány fontos dolgot a természetben található, ehető gyomokról.

Az utóbbi évek reformkonyhai törekvéseinek egyik iránya az ehető gyomok, virágok felhasználása. Mitől annyira különleges ez? Valójában semmitől, hiszen még nagyanyáink – és elődeik – is ismerték ezeket a növényeket. Viszont a finomított, zacskózott élelmiszerek elterjedése óta ez a tudás valahogy elveszni látszik. Most ezt frissítjük fel egy kicsit.

Mire figyelj?

Az első és legfontosabb dolog, hogy mindig közlekedéstől – és lehetőleg állatoktól – távoli helyről gyűjts be növényeket. Véletlenül se kezd el leszedni a pitypangot az út széléről, kivéve, ha csak virágkoszorúhoz kell a hajadba!:) Ha tudod, hogy egy területet gyomirtóval vagy bármilyen más vegyszerrel kezeltek, semmiképpen se szedj onnan! A legjobb, ha érintetlen, civilizációtól távoli mezőről vagy erdőből gyűjtesz. Itt már csak arra kell vigyázni, nehogy védett növényt szedj le:)

Néhány nagylevelű zöldség, mint pl. a sóska csak kis mennyiségben ajánlott. Tehát nem kell kosárszámra gyűjtened (gondolj környezetedre!), inkább többször kevesebbet. Ezek a gyomok leszedés után nem maradnak frissek sokáig, így gyorsan fel kell őket használni.

Fontos!

Az ehető gyomok mellett léteznek mérgező gyomok is, amelyek gyomorfájdalmat vagy akár halált is okozhatnak! Az ehető és mérgező gyomok kinézhetnek egymáshoz nagyon hasonlóan is, gondolj csak a medvehagyma-gyöngyvirág hasonlóságra!!! Nézz meg néhány hivatalos forrást a témában, és kérj tanácsot megbízható, tapasztalt emberektől, mielőtt a gyomokat felhasználnád! SOHA ne egyél olyat, amit nem tudsz biztosan beazonosítani!

Miután megtörtént a betakarítás, a gyomokat mindig jól mosd meg, hideg víz alatt többször is zuhanyoztasd át! Így a maradék természetes – és nem természetes – szennyeződésektől is megtisztíthatod.

gyermekláncfű tea

Mit gyűjthetsz?

Nagyon sok ehető, tápláló és finom növény valamint virág van a környezetedben. Járj nyitott szemmel, olvass a témában! Mi itt csak párat mutatunk be, de ennél jóval többet is fel tudsz használni. Sok közülük fontos vitaminokban gazdag, és gyógyhatással rendelkezik.

Gyermekláncfű

gyermekláncfű

gyermekláncfű / pitypang

A pitypang mindenki előtt ismert, mert lehet belőle koszorút fonni, és amikor pelyhes, el lehet fújni. De vajon ehető is?

A gyermekláncfű amellett, hogy meglehetősen elterjedt gyomnövény, az egyik legtáplálóbb növény a földön. Ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Minden része fogyasztható, sárga részei szép színt adnak a salátáknak. Gyökereit lassan megsütve kávé helyett is fogyaszthatjuk (bár én ezt még nem próbáltam). Friss, fiatal levelei megfőzve ízletesek, nyersen fogyasztva pedig kicsit kesernyések.

Csalán

csalán

csalán

Különösen magas kálciumtartalma mellett tápértéke is magas. Könnyen beazonosítható tüzes csípéséről, amit bőrünkkel érintkezve okoz, – ha kesztyűt viselsz, akkor nem fogod érezni. A csalán tüskéi könnyen eltávolíthatók, ha megszárítod a növényt, vagy 30 másodpercig forrásban levő vízben főzöd. Spenót helyettesítésére is alkalmas, ha a fiatal leveleit használod fel (Jamie Oliver is szokott ezzel ételeket készíteni). A levelek szárítva teának is jók, a tüskék pedig ízületi problémák enyhítésére szolgálnak.

Porcsin

porcsin

porcsin

A kapás kultúrákban, konyhakertekben különösen gyakori és főleg nyáron terebélyesedik az elfekvő szárú, pozsgás levelű kövér porcsin. Nemesített változatát, a kerti porcsint ritkán termesztik konyhakertben. A vadon élő kövér porcsin zsenge hajtásából nyers salátát vagy főzeléket készíthetünk. Hajlamos megkötni a nitrátot, emiatt ne nitrogénnel túltrágyázott helyről szedjük! Oxálsav tartalma miatt csípős, kissé fanyar ízű, viszont több omega 3 zsírsavat tartalmaz, mint bármely más zöld növény. Kitűnő paradicsomos ételekhez és jó alap salátákhoz vagy tzatziki szószhoz. Magas C-vitamin tartalma miatt régen skorbut ellen használták.

Tyúkhúr

tyúkhúr

tyúkhúr

Kora tavasztól késő őszig, gyakran még az enyhe téli napokon is virágzik. Fehér virágai hosszú, vékony kocsányokon fejlődnek a levelek hónaljában. A növény teljes föld feletti része alkalmas konyhai felhasználásra, nyersen salátának, de főzelékként vagy levesben is jól érvényesül picit kesernyés íze. Nagy előnye, hogy egy évben több generációja is zöldell (efemer növény), így még októberben is találunk zsenge egyedeket. Ízletes, magas tápanyagtartalmú: vasban, A és C-vitaminban, valamint antioxidánsokban gazdag. A legfiatalabb leveleket érdemes leszedni, amelyek salátába, szendvicsbe, és pesztónak is alkalmasak. Ősi gyógymódként kiütések kezelésére, és más bőrproblémákra borogatásként és kenőcsként használják.

Kerek repkény

kerek repkény

kerek repkény

Indás, fekvő vagy felegyenesedő szárú növény, levelei vese vagy szív alakúak, csipkések. Virágai a levelek hónaljában örvösen állnak. Nedvesebb területeken tömegesen előfordul ez az apró növény, melynek ajakos virágai lilák. Kissé kesernyés levelei nyersen és főzve is fogyaszthatók. Saláta ízesítéséhez kiváló. Levesekhez, főzelékhez más zöldségekkel együtt használjuk. A fiatal levelekkel burgonyás ételeket fűszerezhetünk (például petrezselymes burgonya módjára), de főzelékek adalékául is szolgálhat. Túróhoz vagy fűszervajhoz keverve is kellemes ízű. Sörkészítésnél a komlót helyettesítették vele a régi időkben. Virágaival bólékat színezhetünk.

Ma már Magyarországon is számos helyen rendeznek ilyen növénygyűjtő akciókat (pl. gyogynovenyturak.hu/pastevents). Ezeket érdemes kihasználni, hiszen lehetőséget biztosítanak a természet számos finomságának megismerésére.

Forrás: kertlap.hu

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: