Ajánló

Finom elfoglaltságok otthonra 3.

Lassan elérkezünk az idei szezon első adventi gyertyájának meggyújtásához! Te is máshogy képzelted el ezt az évet? Ha visszagondolok arra, hogy mi minden történt a 2020-as év során, olyan érzés fog el, mintha ez lett volna eddigi életem legkacifántosabb és legmeghökkentőbb éve! Gondolom, ezzel sokan vagytok így. Mégis annyi dolog van, amiért hálát adhatunk Istennek! Megőrzött minket, védelme alatt vagyunk, van mit ennünk és van egy meleg otthonunk! Te miért vagy hálás, ha visszagondolsz erre az időszakra?
Mit szólsz egy hálaadó estéhez, amit valami finomsággal koronáztok meg? Szereted a bejglit? A mákosat vagy a diósat? Anyukád vagy mamád biztosan nagyon örülni fog, ha megkéred őket, hogy segítsenek elkészíteni neked az idei év első bejglijét, miközben összegyűjtitek azokat az eseményeket és dolgokat, amiért hálásak lehettek! Hidd el, az idősebbeknek is szükségük van olyan pillanatokra, amikor átgondolhatják az életükben megélt hálás pillanatokat!

Ha azonban szeretteidet a már kész bejglikkel szeretnéd meglepni, itt a következő egyszerű és téveszthetetlen recept:

Hozzávalók 4 darabhoz:

• 50 dkg finomliszt
• 20 dkg vaj
• 5 dkg porcukor
• 1 dl tej
• 1 dkg élesztő
• 1 db tojás
• 1 kávéskanál só
• 1 db citrom
• 1 csomag vaníliás cukor

MÁKOS TÖLTELÉKHEZ
• 20 dkg darált mák
• 15 dkg cukor
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 dl tej
• 1 evőkanál lekvár

DIÓS TÖLTELÉKHEZ
• 20 dkg darált dió
• 15 dkg cukor
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 dl tej
• 1 evőkanál lekvár
• 1 db tojás

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot szitáld át egy tálba! Add hozzá a sót és a reszelt citromhéjat! Rakd hozzá a kis darabokra vágott vajat, majd a kezeddel alaposan morzsold össze! Üsd a tojást egy másik edénybe, öntsd hozzá a hideg tejet, add hozzá a vaníliás cukrot, és morzsold bele az élesztőt! Keverd simára, de nem kell felfuttatni. Tedd a tojásos-élesztős keveréket a liszt közepébe, és gyors mozdulatokkal gyúrd össze a tésztát! Készíts belőle négy egyforma nagyságú gombócot! Takard le, és rakd a hűtőbe legalább egy órára!

Közben készítsd el a tölteléket! A mákot keverd össze a cukorral, a vaníliás cukorral és a lekvárral, majd öntsd le forró tejjel! A diós tölteléket is hasonlóan készítsd el, majd felezd meg a mákos és a diós masszát is! A gombócokat egyenként nyújtsd ki lisztezett felületen két-három milliméter vastagra, és kend meg a töltelékkel! Tekerd fel, és fektesd a rudakat egy tepsibe, egymás mellé! A tojást verd fel, és kend le vele a bejgliket! Meleg helyen fél órát hagyd pihenni, majd újra kend le, és rakd hűvösebb helyre még fél órára! Így lesz szép márványos a tészta. Szurkáld meg több helyen fogvájóval, és mehet az előmelegített sütőbe.

(Recept forrás: https://femina.hu/recept/makos-es-dios-bejgli/)

Remélem, finomra sült az első adventi bejglid, és sikerült csodás pillanatokat együtt töltenetek a családdal! Na és hogy sikerült a hálaadó-lista? Mondott-e valaki meglepő, vagy régen elfeledett dolgokat, amiért hálás? Ha van kedved, oszd meg velünk is azokat a számodra fontos dolgokat az életedben, amiért hálás vagy Istennek, vasárnapra pedig csodás és meghitt első adventi gyertyagyújtást kívánok!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: