Ajánló

Finom elfoglaltságok otthonra 2.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de a konyhában való finomságok készítése sosem tartozott a hobbijaim közé. Megfogadtam azonban, hogy kihasználva a korlátozások időszakát, otthon maradva fejlesztem magam a sütés tudományában! Tudjuk, hogy a gyakorlat teszi a mestert, így mit szólsz hozzá, ha együtt próbálunk ki valami egyszerűt, de mégis nagyszerűt?

Kezdjük hát a mézeskalácsokkal, hiszen díszítésük is fejleszti a kreativitásunkat és sikerélményt szerezhetünk magunknak azok szép, vagy épp vicces kidekorálásával! Nézzük csak egy nagyon egyszerű recept menetét:

Hozzávalók:
• 1 kilogramm liszt
• fél kilogramm porcukor
• 6 darab tojás
• 20 dekagramm virágméz
• 18 gramm szódabikarbóna
• 12.5 dekagramm vaj
• 1 csomag Kotányi Mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:
A tojásokat enyhén verjük fel! A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze a szódabikarbónával! A kikristályosodott mézet olvasszuk fel! Állítsuk össze a tésztát, majd hagyjuk állni légmentesen letakarva egy éjszakán át szobahőmérsékleten!

Sütés előtt alaposan gyúrjuk át a tésztát alig lisztezett munkalapon, míg simává, hólyagoktól mentessé, zsírfényűvé válik a felülete! Ez fáradságos munka, de megéri, mert ettől szép sima, egyenletes felszínű lesz a kisütött sütemény.

Meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tésztából tetszés szerint szúrhatunk formákat szaggatókkal, vagy papírból kivágott sablon mentén vághatunk körbe késsel különböző figurákat, rövid oda-vissza mozdulatokkal, hogy el ne deformálódjon a kinyújtott tészta. A karácsonyfadísznek szánt, vagy más felfüggesztendő mézeseket lyukasszuk ki szívószállal!

Sütés előtt a süteményeket 1 evőkanál tejjel hígított tojássárgájával kenjük le, ettől szép, fényes vörösesbarna lesz a felülete; vagy főzőtejszínnel kenjük, melytől csak fényes lesz.

A mézeskalácsokat 185-195 °C fokra (hőlégkeveréssel: 165-175 °C) előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt sütőlemezen sütjük, míg a kívánatos szép, aranybarna színt elérik. Nagyobb méretű, illetve formán sütött mézeskalácsokat 20 °C-kal magasabb hőmérsékleten sütjük. A mézeseket a sütőből kivéve sík felületen – ha van, sütőrácson – hűtjük.

(Recept forrás: https://sobors.hu/receptek/mindig_puha_mezeskalacs/)

Ha sikerültek a kis formácskák, hívd meg pár barátodat azok kidekorálására! Ha van kedvetek, hallgassatok közben karácsonyi dalokat, vagy olyan keresztény énekeket, amelyek jót tesznek a szíveteknek és megerősítik bennetek az összetartozás fontosságát! Legyetek kreatívak, használjatok színeket és különféle magokat a díszítésre! Az elkészült gyönyörűségeket pedig fotózzátok le nekünk! Kellemes alkotást és csodás, meghitt közös pillanatokat kívánok nektek!

2 hozzászólás

  • Sok sikert mindenkinek a mézeskalács sütéshez! Lehet, hogy még egyszer megpróbálkozok vele, ugyanis két éve készítettünk karácsonyra, de valamit elronthattunk, mert kemények lettek, és dobozban sem puhultak meg. Sajnos.

    • Kedves Viki!

      Bíztatunk, hogy próbálkozz meg vele idén ismét! 🙂 Nekünk is volt, hogy kemények maradtak, de azok is elfogytak, a díszítés pedig mindig sok örömet okoz! Áldott adventi készülődést és Kellemes Ünnepeket kívánunk! Timi és a BellaGirl Csapata

Hozzászólás a(z) Viki bejegyzéshez X

%d bloggers like this: