Nem tudom, te hogy vagy vele, de a konyhában való finomságok készítése sosem tartozott a hobbijaim közé. Megfogadtam azonban, hogy kihasználva a korlátozások időszakát, otthon maradva fejlesztem magam a sütés tudományában! Tudjuk, hogy a gyakorlat teszi a mestert, így mit szólsz hozzá, ha együtt próbálunk ki valami egyszerűt, de mégis nagyszerűt?
Kezdjük hát a mézeskalácsokkal, hiszen díszítésük is fejleszti a kreativitásunkat és sikerélményt szerezhetünk magunknak azok szép, vagy épp vicces kidekorálásával! Nézzük csak egy nagyon egyszerű recept menetét:
Hozzávalók:
• 1 kilogramm liszt
• fél kilogramm porcukor
• 6 darab tojás
• 20 dekagramm virágméz
• 18 gramm szódabikarbóna
• 12.5 dekagramm vaj
• 1 csomag Kotányi Mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés:
A tojásokat enyhén verjük fel! A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze a szódabikarbónával! A kikristályosodott mézet olvasszuk fel! Állítsuk össze a tésztát, majd hagyjuk állni légmentesen letakarva egy éjszakán át szobahőmérsékleten!
Sütés előtt alaposan gyúrjuk át a tésztát alig lisztezett munkalapon, míg simává, hólyagoktól mentessé, zsírfényűvé válik a felülete! Ez fáradságos munka, de megéri, mert ettől szép sima, egyenletes felszínű lesz a kisütött sütemény.
Meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tésztából tetszés szerint szúrhatunk formákat szaggatókkal, vagy papírból kivágott sablon mentén vághatunk körbe késsel különböző figurákat, rövid oda-vissza mozdulatokkal, hogy el ne deformálódjon a kinyújtott tészta. A karácsonyfadísznek szánt, vagy más felfüggesztendő mézeseket lyukasszuk ki szívószállal!
Sütés előtt a süteményeket 1 evőkanál tejjel hígított tojássárgájával kenjük le, ettől szép, fényes vörösesbarna lesz a felülete; vagy főzőtejszínnel kenjük, melytől csak fényes lesz.
A mézeskalácsokat 185-195 °C fokra (hőlégkeveréssel: 165-175 °C) előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt sütőlemezen sütjük, míg a kívánatos szép, aranybarna színt elérik. Nagyobb méretű, illetve formán sütött mézeskalácsokat 20 °C-kal magasabb hőmérsékleten sütjük. A mézeseket a sütőből kivéve sík felületen – ha van, sütőrácson – hűtjük.
(Recept forrás: https://sobors.hu/receptek/mindig_puha_mezeskalacs/)
Ha sikerültek a kis formácskák, hívd meg pár barátodat azok kidekorálására! Ha van kedvetek, hallgassatok közben karácsonyi dalokat, vagy olyan keresztény énekeket, amelyek jót tesznek a szíveteknek és megerősítik bennetek az összetartozás fontosságát! Legyetek kreatívak, használjatok színeket és különféle magokat a díszítésre! Az elkészült gyönyörűségeket pedig fotózzátok le nekünk! Kellemes alkotást és csodás, meghitt közös pillanatokat kívánok nektek!
Sok sikert mindenkinek a mézeskalács sütéshez! Lehet, hogy még egyszer megpróbálkozok vele, ugyanis két éve készítettünk karácsonyra, de valamit elronthattunk, mert kemények lettek, és dobozban sem puhultak meg. Sajnos.
Kedves Viki!
Bíztatunk, hogy próbálkozz meg vele idén ismét! 🙂 Nekünk is volt, hogy kemények maradtak, de azok is elfogytak, a díszítés pedig mindig sok örömet okoz! Áldott adventi készülődést és Kellemes Ünnepeket kívánunk! Timi és a BellaGirl Csapata