Ajánló

10 ok, amiért már nem dőlök be a csajos filmeknek

csajos filmek, romkomok

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor csak úgy bambulni szeretnénk, megnézni egy jó csajos filmet. De mitől jó egy film? Mi az, amit a csajos filmek adnak (vagy nem adnak) nekünk?

A lány gazdag. A fiú szegény. Az igaz szerelem kettejük között alapjáraton kétséges. A lány fellázad apja terve ellen, aki egy tehetős orvoshoz szeretné hozzáadni, ehelyett elszökik a jóképű csóróval. Ha sikerül elmenekülniük a család és a barátok elől, hogy szabadon egymáséi legyenek, tuti boldogan élnek majd, míg meg nem halnak. Dráma. Könnyek. És a tetőpont.
A film lassan a végéhez közeledik, és a fiatal pár kéz a kézben útnak indul a zöld mezőkön át a naplementében, hajukat borzolja a szél. Az igaz szerelem ismét győzedelmeskedett.
Ismerős, ugye?

A csajos filmek minden évben nők és lányok millióit csalogatják a mozikba.

A pasik általában kerülik, mint ördög a tömjénfüstöt, de a csajok bekajálják – leginkább a harminc alattiak. Úgy tűnik, mi nem tudunk betelni a csöpögős történetekkel, a szerelmes lázadásokkal, az egyéjszakás kalandokkal.
Hollywood tudja, hogy a pasik és a csajok máshogy vannak huzalozva, ezért ezekkel a filmekkel direkt a nőket célozzák meg. “Mi a baj ezzel?” – tehetnénk fel a kérdést: a csajos filmek célja nem más, mint az ártalmatlan szórakoztatás.

De gondoljunk csak bele…

Egy tanulmányban, amit egyébként világi tudósok készítettek, a csajos filmek káros hatásairól beszélnek. A Fox News is felkapta pár éve a témát a sokat sejtető  “A romkomok (romantikus komédiák) tönkretehetik az életed” címmel. A tanulmány arra kereste a választ, hogy vajon a lányoknak lesznek-e hamis elvárásai a saját életükre nézve a csajos filmek miatt. Kimberly Johnson, aki szintén részt vett a kutatásban, így nyilatkozott:

“[A csajos filmek] valóban jól megragadják az új kapcsolat izgalmát, ugyanakkor hamisan azt sugallják, hogy a bizalom és elkötelezett szerelem az első pillanattól kezdve magától értetődő, pedig alapesetben évekre van szükség, míg ezek kialakulnak.”

A tanulmány azt is megállapította, hogy a “romkomok” felelősek azért, hogy sok nőnek irreális elvárásai alakulnak ki a szerelemmel és a kapcsolatokkal szemben.

Ha már a világi kutatások is a vészharangot kongatják ezekkel a filmekkel kapcsolatban, nem kéne nekünk is egy kicsit megvizsgálni a dolgot?

Valamilyen oknál fogva úgy tűnik, hogy a filmek világa sok keresztény számára igen lejtős/ingoványos terület.
Ami régen még lázba hozott, sokkolt, azon ma már csak nevetünk.
A csajos filmek azért becsapósak, mert mindig egy szívmelengető, édes történetet mutatnak be. Mi, lányok meg persze odavagyunk ezekért, éppen ezért hajlandóak vagyunk szemet hunyni pár lightos hálószoba-jelenet, házasságon kívüli kapcsolat és hűtlenség felett, az édes, szívmelengető történet érdekében.
Akár felismered, akár nem, a csajos filmek káros hatással lehetnek valódi kapcsolataidra. Vonzó, de hamis képet mutatnak arról, hogy milyen is az igazi kapcsolat, házasság, szex, és hogy mit jelent az igaz szerelem. A csajos filmeknek azzal a figyelmeztetéssel kéne indítaniuk, hogy: “Ezt saját biztonságod érdekében otthoni körülmények között ne próbáld ki!”

Kérlek, ne értsetek félre, én is szeretem a jó filmeket, de a lista, amit most megosztok veletek, elgondolkoztatott, hogy valójában milyen is a jó film. Sajnos manapság egyre nehezebb ilyet találni.

10 tetten ért hazugság a csajos filmekben

 1. Az igaz szerelem már első látásra kialakul.
 2. A házasságtörés megengedhető, ha azt az “igaz szerelem” nevében követik el.
 3. A szülők elleni lázadás is rendben van, ha a szüleid álmaid pasija és közéd állnak.
 4. A férfiak vagy tökéletes hősök, vagy totál idióták.
 5. Mindent fel kell adnod a pasidért.
 6. Várni a szexszel a házasságig u-n-a-l-m-a-s.
 7. Mindenáron hallgass a szívedre.
 8. Tulajdonképpen szuper dolog a rossz fiúkba belezúgni.
 9. A házasságon kívüli szexnek nincs következménye.
 10. A Biblia soha nincs jelen, mint az igazság mércéje.

Lehet, hogy túlzónak érzed ezt a listát, mondván, ennyire azért nem rossz a helyzet. De ha teljesen őszinte vagy magaddal, biztos egyetértesz. Gondolj vissza a legutóbbi három csajos filmre, amit megnéztél. Tedd a szívedre a kezed, volt közte olyan, amire a fenti pontok közül egy vagy több igaz?

Az utóbbi pár évben Isten próbára tett a kikapcsolódási szokásaimmal kapcsolatban. Hozzátok hasonlóan én is beleestem a csajos filmek csapdájába, alig-alig észrevéve, figyelmen kívül hagyva a képernyőn látható erkölcstelenséget és utálatosságot. Craig Cabaniss ezt “felelőtlen, felületes tv-nézésnek” nevezi Wordliness című könyvében: 

“Sokan nem is gondolunk arra, hogy alaposan megszűrjük azt, hogy mit nézünk. Tartózkodunk az egyértelmű, nyilvánvaló csapdáktól, mint például a pornográfia, de ezen túl nem tartjuk a tudatos tartalomszűrést szükségesnek. Annak ellenére, hogy az élet más területein a Biblia szerint próbálunk élni, valahogy a szórakozás területén nem vagyunk elég tudatosak abban, hogy a Biblia elvei alapján válasszunk.” – Craig Cabaniss

Arra jutottam, hogy többé nem folytathatom, hogy nézek, agyatlanul, felületesen, de nem látok.

Ennél sokkal tudatosabbá kell válnom. Ha Istent szeretném követni az életem minden területén, akkor igenis komolyan kell vennem azt is, hogy mit nézek meg, és mit nem.

Nem dughatjuk homokba a fejünket

“Megítélni, hogy mi kedves Isten előtt, és mi nem, a médiatartalmak folyamatos szűrését is jelenti. ” – Craig Cabaniss

A bennük rejlő hazugságok és csúsztatások miatt hoztam meg a sokak számára őrültnek tűnő döntést, hogy többé egyáltalán nem nézek csajos filmeket. A szívem mélyén érzem, hogy nem tisztelhetem Istent, és nézhetem az ilyen szemetet is egyszerre. Nekem ez egyszerűen nem működik.

Neked mi a véleményed a csajos filmekről?
Te kiszúrod ezeket a hazugságokat a mai modern csajos filmekben?
Szerinted miben kéne változtatnod a médiafogyasztási szokásaiddal kapcsolatban?
Te is hajlamos vagy arra, hogy nem gondolod végig, milyen hatással lehet rád egy film üzenete; a nézek, de nem látok típusú filmnézés?
A filmek, amiket nézel, milyen értékeket képviselnek?
Isten szerinti hozzáállást mutatnak a szerelemmel, a kapcsolatokkal és a szexszel kapcsolatban?

A filmnézés valóban tök szuper elfoglaltság.
Válasszunk olyan alkotásokat, amik Istent dicsőítik, és bátran mondjunk nemet a világi szemétre!

A cikket köszönjük a GirlDefined szervezetnek.
A GirlDefined azzal a céllal jött létre az USA-ban, hogy a, nőiességet mutassa be Isten útmutatása alapján.

2 hozzászólás

 • Hú… kicsit túlzónak érzem ezt a cikket. Ez egy tipikusan olyan cikk, amit ha véletlenül egy nem hívő elolvas, fejvesztve menekül, és bigott idiótáknak titulál minket.
  Régebben amúgy én is néztem ilyen filmeket, meg olvastam ilyen csajos, romantikus regényeket, pl. Danielle Steel, de abbahagytam. Annak, hogy felhagytam ezzel, nem a valláshoz, vagy Istenhez van köze, csupán rájöttem, mennyire unalmas folyton ugyanazokat a kliséket látni/olvasni.
  Tényleg szemét, de nem tartom annyira károsnak.

  • Kedves Elinor!
   Maga Kristen is írta a cikkben, hogy “lehet , hogy kicsit túlzónak érzed a listát” -bár én erre azt szoktam gondolni, hogy vajon Isten előtt lehetünk-e “túl tiszták”? Szerintem nem.
   A Biblia azt mondja, hogy ” ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes, azt vegyétek figyelembe” (Fil. 4:8) Mindenkinek megvan a saját szűrője, ennek a gyakorlati megvalósításához, a cikk ebben próbál segíteni,azzal hogy rávilágít pár tisztátalan területre és hazugságra a filmek terén.
   Különben nem gondolom, hogy egy világi teljesen lesokkolna a cikktől, sokan a világiak közül is elismerik, hogy a habos-babos, happy end-es hollywoodi filmek sokszor túl csöpögősek, kiszámíthatóak és nem reálisak. Ezt alátámasztja a News Fox kutatás a cikk elején, ami szerint kifejezetten veszélyesek tudnak lenni ezzek a csajos filmek, mert ” a nőnek irreális elvárásai alakulnak ki a szerelemmel és a kapcsolatokkal szemben.” Ez a komoly probléma, hogy nem reális és egészséges képet alakítanak ki az ember fejében a szerelemről és a párkapcsolatokról. (és nyilván nem is biblikusat) És szerencsére ezt még a világ is elismeri.
   Nyilván mindenkinek saját döntése, hogy milyen filmeket néz, ez csak egy kis segítség, hogy esetleg tudatosabban választhassunk, vagy jobban észrevegyük a megnézett csajos filmekben elbúvó hazugságokat. ????

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d bloggers like this: