Test+lélek

Yolanda: Fiatalon is egészségtudatos

Szeretnénk rovatunkban időről időre olyan lányokat bemutatni, akik elkötelezettek az egészségtudatos életmód mellett, és nekünk is jó példát adhatnak, hogy testünkre úgy tekintsünk, mint a Szentlélek templomára, és eszerint is bánjunk vele.
Ismerd meg Yolandát!

yolanda

Yolanda Dawson vagyok, 20 éves. Másfél éve lakom Németországban, Berlinben. A Humboldt Egyetem földrajz szakára járok. Szenvedélyem a sport (azon belül is a futás, a sziklamászás és a kerékpározás). Négy éven keresztül versenyszerűen futottam. Nagyon sokat köszönhetek a futásnak, mivel sokkal kitartóbb lettem általa. Rengeteg emberrel ismerkedtem meg az Instagram segítségével, és ezekből személyes találkozások is születtek.
Nagy örömmel tölt el, hogy már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódit a tudatos táplálkozás és az egészséges életmód. Magyarországon születtem, édesapám brit, édesanyám magyar származású.

1. Rengeteg diéta, életmódirányzat létezik, te melyik mellett döntöttél?

Hosszútávon csak annak van értelme, véleményem szerint, ami nem diéta, fogyókúra, hanem életforma. Higgyétek el, ez lesz az, ami hosszútávon is beválik! A diéták többségét nehéz betartani, és habár gyors eredményeket hozhatnak, a diéta befejezése után sokan visszatérnek az egészségtelen életmódjukhoz. Sajnos, így a diéta nem ér sokat!

2. Hogyan fogjon hozzá valaki az egészségtudatos életmódhoz? Lépésről lépésre, vagy ha valaki döntött az új életmódja mellett, az azonnal iktassa ki a fehérlisztet, a kristálycukrot s minden más ártalmas élelmiszert?

egészségtudatos étkezés

Mint mindenhez, ehhez is fokozatosan ajánlatos hozzáfogni. Kevesen képesek arra, hogy egyik napról a másikra életmódot váltsanak, és ez rendben is van. Nagyon fontos, hogy élvezzük, amit csinálunk, és találjuk meg benne a jó dolgokat! Az életmódváltás nem azt jelenti, hogy soha többé nem ehetünk fehérlisztből készült kenyeret, hanem azt, hogy átállítjuk a szervezetünket, és egy idő után már nem is fogjuk kívánni a fehér lisztet vagy cukrot tartalmazó ételeket. Én magam nagyon édesszájú vagyok, de ha egy darabig nem eszem semmi édeset, majd hirtelen megkívánom, és sokat eszem belőle, megfájdul a hasam, mert már elszoktam tőle.

Azt ajánlom, hogy fokozatosan csökkentsük a finomított cukrot, adalékanyagot tartalmazó élelmiszereket, és próbáljunk ki alternatívákat!

Fehér rizs helyett barna rizst, sima liszt helyett tönköly- vagy teljes kiőrlésű lisztet használjunk!

Nagyon fontos, hogy a készételeket felejtsük el!

Tele vannak tartósítószerekkel és adalékanyagokkal. A dohányzás természetesen nem fér bele az általam választott életmódba, ahogyan az alkoholfogyasztás sem, vagy csak nagyon kis mértékben. A cukros italok fogyasztását is fokozatosan csökkentsük, igyunk helyette vizet és édesítetlen teát! Vigyázni kell a gyümölcslevekkel is, mert rengeteg cukrot tartalmaznak. Ez nem azt jelenti, hogy sohasem ihatunk, de mértékkel tegyük!

3. Hatékony életmód-változtatással tartós fogyás is elérhető, vagy mindenképpen kell a sport hozzá?

Azt vallom, hogy sport nélkül nincs fogyás. Persze hiába sportolunk sokat, ha mellette egészségtelenül táplálkozunk. A kettőt együtt kell csinálni!

Csak kitartás és türelem kell hozzá.

Fontos, hogy ne adjuk fel, ha nem tapasztalunk rögtön változást! Lesznek holtpontok, de akkor kell a legerősebbnek lenni! Találjuk meg azt a mozgásformát, ami a legnagyobb örömöt szerzi nekünk!

Legjobb ha családdal, barátokkal együtt mozgunk. Úgy könnyebb és vidámabb.

shutterstock_140702578

4. Vannak-e az egészséges életmóddal kapcsolatban trendek, népszerű alapanyagok, felkapott ételek (pl. egészséges palacsinták, kásák)?

Az online média, a közösségi oldalak (Instagram, Facebook) világában egyre fontosabb lett az egészséges életmód. Egyre többen osztják meg ételfotóikat. Rengeteg étel lett egy csapásra nagyon népszerű. Ilyen például a zabkása, amely az egyik legjobb és legegészségesebb reggeli, és rengeteg módon lehet variálni.
A palacsinta is reneszánszát éli, mindenféle gyümölcsökkel, magvakkal megspékelve, illetve egyre több helyen találkozhatunk a „wrap“ szóval, amely egy tésztatekercs, különböző zöldségekkel, esetleg hússal és sajttal megtöltve. A „nanaicecream“ szót is biztosan ismeri az Instagram- felhasználók nagy része. Ehhez csak fagyasztott gyümölcsöt kell összeturmixolni, és gyümölcsfagyit fogunk kapni. Igazi smoothie-őrület zajlik most a világban. Ma már minden sarki boltban is kapható, de a legjobb, ha otthon készítjük el, úgy biztosan csak gyümölcsöt fog tartalmazni.
A mai rohanó világban nagyon fontos szerepet kapnak a „to-go“ élelmiszerek, amelyeket útközben is el tudunk fogyasztani. De figyeljünk arra, hogy megadjuk a módját az étkezéseinknek, mert ha sietünk, képesek vagyunk többet elfogyasztani a kelleténél. Szerintem már nagyon sokat hallottátok a „superfood“ kifejezést. Egyre többen ismerik már a chiamagot. A gojibogyó, acaipor vagy spirulina szót már leginkább csak az ebben a témában jártasak ismerik. Rengeteg olyan „szuperkaja“ van, amelyet viszonylag egyszerűen beszerezhetünk akár a sarki Lidlből, vagy DM-ből, és nem kell mélyen a pénztárcánkba nyúlni: pl. spenót, mandula, petrezselyem, bogyós gyümölcsök, lenmag, gyömbér.

A tiszta étkezés alapja a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása. Ha tehetjük, mindig idény szerintit és helyit vegyünk, ezzel a környezetünket is óvjuk.

5. Állandó tervezgetés, dobozolás és otthoni főzőcske az élete annak, aki egészségtudatosan kíván élni?

Ismerek sok embert, aki naponta dobozol, és ez persze sok idejét elveszi, de szereti csinálni, mivel így tudja, hogy mit eszik, és nem mellesleg, költséghatékonyabb is.
Nekem szerencsém van, mert az egyetem menzája nagyon nagy választékkal rendelkezik. Nem probléma egészséges ebédet ennem, de ha vinnem kell valahova uzsonnát, akkor általálában szeletelt zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű zsemléből készült szendvicset zöldséggel, humusszal (fűszeres-fokhagymás csicseriborsókrém), tofuval megtöltve, illetve kuszkusz- vagy bulgursalátát szoktam magamnak készíteni, mert ezek hamar elkészülnek.
Manapság már egyre több szupermarketben és kisboltban tudunk venni salátát készen, kis dobozkákban. Mindig olvassuk el az összetevőket, hogy nem tartalmaznak-e tartósítósítószert!

6. Mik a kedvenc alapanyagaid?

Nemrégiben teljesen átálltam a vegán életmódra, ezért nem is ejtettem szót hús-, illetve tejtermékekről. Nem tudnám elképzelni az életemet tahini (szezámmagból készített krém), datolya, banán, zabpehely és szójatej nélkül, de még annyi zöldséget és gyümölcsöt fel tudnék sorolni! Imádom a kuszkuszt és a hajdinát is.

7. Mi az aktuális kedvenc recepted?

Mindig más! Szeretek új dolgokat kitalálni. Most legutóbb kikísérleteztem egy új vegán palacsintareceptet tönkölylisztből, szójatejből és banánból. Új ételek és receptek kipróbálása mindig nagy lelkesedéssel tölt el.
Sokszor érzékelhető, hogy az emberek még nem teljesen tudják hová tenni a fogalmakat: reform, bio, clean eating… és például azt gondolják, ha bio, akkor biztos jó lesz. Hadd hívjam fel a figyelmet: attól még, hogy valami bio, még sok esetben hemzseg a cukortól. Lehet, hogy bio nádcukortól hemzseg, de hemzseg.
Hasonló csapda például a puffasztott rizs, az ízesített kölesgolyók vagy a kukoricaszelet is. Sajnos ezeket is csak mértékkel lehet fogyasztani! Ha mértékkel fogyasztunk bizonyos dolgokat, akkor nem kell lemondanunk semmiről! A tudatos táplálkozás arról is kell, hogy szóljon, hogy magam „szűröm“, ellenőrzöm, hogy mit engedek meg magamnak, mert felismertem, mennyire értékes vagyok, és ezért jól szeretném táplálni a szervezetemet.

Otthoni főzőcskézésre, illetve bolti címkefürkészésre fel, Bella lányok!

Vegán banános-tönköly palacsinta
csokoládészósszal és dióval

csokis palacsinta

Hozzávalók:
(kb. 2 kisebb vagy egy nagy adaghoz)

100 g tönkölyliszt
300 ml növényi tej (szója, zab, mandula)
1/3 teáskanál sütőpor
csipet só
fél érett banán
kókuszolaj

Csokoládészósz:

3 teáskanál cukrozatlan kakaópor
1 teáskanál agávészirup vagy eritrit
kevés víz

A hozzávalókat összeturmixoljuk, vagy habverővel simára keverjük. Állni sem kell hagyni, ezért nagyon hamar elkészül. Felhevített kókuszolajon kisütjük őket. Nagyméretű palacsintákat gyártottam, ezért volt hígabb a tészta. Ha kisméretű, amerikai palacsintákat szeretnénk készíteni, tegyük bele a banán másik felét is, és ha úgy szükséges, kevesebb folyadékot öntsünk bele! Töltsük meg ízlés szerint! Én szilvalekvárral, házi csokoládészósszal, aprított dióval és gyümölcsökkel tálaltam. A csokoládészószhoz a kakaóport és az agávészirupot vagy eritritet keverjük össze, majd kevés víz hozzáadásával keverjük a kívánt állagúra!

epres palacsinta yolanda

Remélem, kedvet kaptatok a tiszta étkezéshez! Jó étvágyat hozzá!

További receptek:

Vegan One Pot Pasta

Kövess Instán: https://www.instagram.com/yolcsita_eats/

Az interjút készítette: Jandó Csilla

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadnod. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás