Test+lélek

S.O.S.! Önbizalomhiány!

Jelentkezzen, akinek nincsen gond az önbizalmával!
Hát… nem tolongtok…
De semmi baj, ez részben  a korosztályotokra jellemző sajátosság.
Másrészt pedig: kezelhető.
Na de hogyan?
Ha érdekel, hogy mit tehetsz az önbizalomhiány ellen, próbáld ki az alábbi javaslatokat!

  1. Ismerd meg magadat!

Mielőtt elkezded magad ostorozni azért, amilyen nem vagy, nem árt feltérképezni, hogy valójában milyen is vagy. Szánd rá az idődet, hogy kitölts egy személyiségtesztet, esetleg elolvass egy önismereti könyvet, és rájöjj: ki is vagy valójában. Így tisztábban láthatod az erősségeiddel, elfogadhatod a gyengeségeidet. Rájössz majd, hogy csomó fölösleges dolog miatt emészted magad.

lány ül a padon és könyvet olvas

  1. Ne hasonlítgass!

Nagyon nehéz feladat, de szokj le arról, hogy másokhoz hasonlítgatod magad. Az a másik ember, aki most úgy tűnik, fényévekkel jobb, szebb, ügyesebb, okosabb nálad, valójában teljesen más kezdőcsomaggal lépett az életbe, mint te. Mások a körülményei, mások az adottságai, és – akármennyire is nehéz elhinni – vannak gyengeségei is, olyanok, amik neked nem. A hasonlítgatás becsap és megnyomorít, ideje megszabadulni tőle!

  1.  Lépj ki a komfortzónádból!

A komfortzóna az a terület, ahol minden úgy megy, ahogy szokott, és ahol nem kell különösebben megerőltetned magadat. Minden kényelmes, és nem ér váratlan meglepetés. Nagy a kísértés, hogy amíg lehet, a komfortzónádban maradj, de az igazság az, hogy soha nem fejlődhetsz, ha nem lépsz ki onnan. Próbáld ki magad új helyzetekben, kényszerítsd magad olyan szituációkba, amilyenekbe alapesetben nem szívesen mennél. Például: kezdj el egy új sportot, keress egy új hobbit, vállalj kiselőadást órán, ülj le spontán valaki mellé a szünetben, és beszélgess vele stb… A lényeg, hogy olyasmi legyen, ami valami új helyzetben való helytállásra kényszerít téged.

fiatalok kosárlabdáznak

  1. Töltsd olyasmivel az idődet, amiben jó vagy!

Az új helyzetekben való helytállás fontos dolog. Ennél is fontosabb viszont, hogy sokat foglalkozz olyasmivel, amiben jó vagy. Mielőtt még elkezdenél nyafogni, hogy neked nincs ilyen, figyelmeztetlek, hogy ezt nem hiszem el. Mindenki jó valamiben. Nem kell feltétlenül olyan dolgokra gondolni, mint a művészetek,  a sport, vagy a tanulás, ha te éppenséggel a növénypreparálást űzöd mesterfokon, akkor csináld azt. A lényeg, hogy amit csinálsz, az kikapcsoljon, feltöltsön és építsen. Ha sokat csinálod azt, amit szeretsz, és ami jól is megy, akkor az a “nemszeretem” dolgokra is hatással lesz, nem is beszélve az önbizalmadról és magabiztosságodról!

fiatal lány agyagozik

  1. Olyanokkal barátkozz, akik jó hatással vannak rád!

Ha azt veszed észre, hogy a baráti társaságod megpróbál beolvasztani, és rávenni, hogy ugyanolyan legyél, mint ők, esetleg kigúnyolnak, vagy kinevetnek, akkor ne félj otthagyni őket. Olyan barátokra van szükséged, akik értékelik azt, aki vagy, és támogatnak abban, hogy egyéniség legyél.

fiatalok ülnek és beszélgetnek

  1. Értékeld a legkisebb fejlődést is!

Hasznos lehet, ha valamilyen módon rögzíted a saját fejlődésedet. Például egy naplóban. Vagy bizonyos időközönként ellenőrzöd magad abban, amiben fejlődni szeretnél. A fejlődés ugyanis törvényszerű. Állandóan változol, formálódsz, és egyre közelebb kerülsz ahhoz az emberhez, akivé válni szeretnél. Ha ezt valahogy nyomon tudod követni, akkor kis idő után te is látni fogod a fejlődést. Értékelj minden apró pozitív változást! És ne szégyelld adott esetben meg is jutalmazni magad érte!

Az önbizalom megerősítése nehéz, de fontos feladat, hiszen ez lesz az egyik kulcsa a kapcsolataidnak, a párkeresésnek és a pályaválasztásnak is, nem mindegy tehát, hogy milyen kapcsolatot ápolsz magaddal.

Mindenképpen megéri, szóval hajrá!
Én bizalmat szavazok neked, meg tudod csinálni!

Mindenképpen megéri, szóval hajrá! Én bizalmat szavazok neked, meg tudod csinálni!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d blogger ezt szereti: