Kapcsolatok

Felkészülés advent második vasárnapjára: Béke – az aranyat érő kincsünk

Béke. Mindenki békére vágyik. Az világtörténelemben ennek hiányában hatalmas háborúk törtek ki, és emberek milliói estek áldozatul a csatáknak. Otthonok, városok vesztek el, éhínség pusztított, árva gyermekek ücsörögtek cipő nélkül az utak mentén. Akár tovább is sorolhatnám a borzalmas képeket még napestig… Nagyanyáinktól még hallani lehet keserves történeteket, amelyeket családjuk a háború alatt élt meg. A béke hiánya sosem eredményez jó dolgokat. Az embereknek nyugalomra és harmóniára van szüksége. Egyértelműen kijelenthetem, hogy a pártok, városok, országok közötti béke csak úgy jöhet létre, ha az egyénekben is harmónia és kiegyensúlyozottság uralkodik. A jóra és bölcsességre való törekvés alapozza meg a belső békességünket, s ha önmagunkban nyugalmat találunk, akkor embertársainkkal is harmóniában élhetjük meg a mindennapokat.

Nem akartam senki kedvét sem elvenni a bevezető gondolataimmal, hiszen az advent időszakát éljük, csupán arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy a békére való törekvés mennyire fontos az életünkben, s nem csak magunkra, hanem a körülöttünk élőkre is közvetlen hatással vagyunk, mely hatást alapvetően a lelkiállapotunk határozza meg. Lehet akármennyi pénzünk és hatalmunk, ha a békesség nem jellemzi a szívünket, akkor képtelenek leszünk boldogan élni. Vessünk csak egy pillantást azokra a sztárokra, akik hatalmas tragédiákba sodorták magukat és családjukat a békétlenül megélt mindennapok, s a kicsapongó életvitel hatására.

“Arra törekedjünk tehát, ami a békességet és az épülést szolgálja.” (Róm. 14,19)

A rohanó világ zajai, a mindennapi stressz és különböző feladatok elvégzése gyakran olyannyira lefoglal minket, hogy egy perc pihenőt sem tartunk ebben a mókuskerékben. A belső harmónia eléréséhez viszont elengedhetetlen, hogy elcsendesedjünk, megpihenjünk, szabaddá tegyük a gondolatainkat. Békében lenni önmagunkkal az egyetlen opció, hogy harmonikus és boldog életet éljünk. Ahogy a fenti bibliai idézet is figyelmeztet, törekedjünk azokra a dolgokra, amik békességet eredményeznek és az épülésünket szolgálják. Csendesedjünk el, és állítsuk fel a saját prioritás-listánkat, amelyet aztán mindig szem előtt tartunk. Olvassuk Isten Igéjét, hiszen így hamar a békesség állapotába juthatunk. Vegyünk ki naponta többször is pár perces pihenőt, hogy újból frissességet nyerjünk. Csak elhatározás kérdése, s ha tudatosan gyakoroljuk ezeket a feladatokat, megtapasztalhatjuk, hogy a belső béke elérését rövid idő alatt magunkénak tudhatjuk.

Sajnos sokak számára az adventi időszak a stressz és túlpörgés időszaka, s a béke nyoma sincs ezekben a napokban. Ahhoz, hogy ezt a hónapot,  s az azt követő hónapokat nyugalomban élhessük meg, szükségünk van a saját belső békességünk elérésére is! Békesség a családban, a munkahelyen, és az a béke, amely bennünk uralkodik a legcsodálatosabb állapot! Tanuljunk meg megbocsátani (kattints ide), s a békességre törekedni, hogy az idei karácsonyt csodás pillanatok varázsolják feledhetetlenné, meghitten, békésen. Kellemes második adventi gyertyagyújtást kívánok!

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d blogger ezt szereti: