Kapcsolatok

Az utolsó adventi gyertyánk: az (újjá)születés

“A kis Jézus megszületett, örvendjünk!

Elküldötte ő szent fiát Istenünk!

Betlehemben fekszik rongyos jászolban,

azért van oly fényesség a városban.”

(karácsonyi ének, magyar népdal)

Elérkezett a 2018-as karácsony ünneplésének ideje! Vasárnap meg lehet gyújtani az utolsó, a negyedik gyertyát is! Ez a december gyorsan eltelt, bevásárlások, családi programok szervezése, készülődés… remélem azonban, hogy a stresszes hétköznapok nem mosták ki teljesen a szívünkből a karácsonyra való szeretetteljes lelki felkészülést, mert ez az ünnep a béke és szeretetet ünnepe… legalábbis az kellene, hogy legyen.

“Szűl pedig fiat, és nevezd annak nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg az ő népét annak bűneiből.” (Máté 1:21; Károli)

A karácsony sokak számára az ajándékozásnál és díszes karácsonyfánál nem jelent többet. De mi is a karácsony igazi lényege és eredete? Mi köthető ehhez az ünnephez? Mi, keresztények fontosnak tartjuk, hogy ebben a hónapban Jézus Krisztus születése legyen az ünneplés oka, és azok az “ajándékok” megköszönése, amiket Tőle kaptunk. Ezek pedig a szeretet, békesség, igaz boldogság és az örök élet. Jézus erre a világra született, hogy mi is újjászülethessünk.

 Újjászülethetünk szeretetben, harmóniában, hogy tisztán, bűnöktől mentesen élvezhessük a mindennapokat. Ez a karácsony bizony lehet vízválasztó az eddigi életünk és az új élet között. Mindez csupán elhatározás kérdése, ahogy elhatározzuk magunkat arra is, hogy idén igazán felkészítjük a szívünket az ünnepekre. Ehhez pedig bizonyos döntéseket meg kell hoznunk. Ahogy az adventi cikkekben olvashattátok már, szükséges a megbocsátás gyakorlása, (itt tudod elolvasni) hogy a harag elhagyja a lelkünket. Ezáltal sokkal egyszerűbb eljutni a békesség állapotába, megbékélve élni másokkal és önmagunkkal is (a cikkért kattints ide). Fontos a szeretet melletti döntés is, hiszen a szeretet a legfontosabb a világon, a szeretet gyógyír minden problémára, hiánya pedig hatalmas fájdalmakhoz és kudarcokhoz vezethet (a harmadik cikk).

Krisztus megszületett a Földre, hogy mi is új emberek lehessünk, akikben a szeretet és békesség lángja ég, pláne karácsony idején. Akarjunk hát világító mécsesek lenni ebben az elhidegült világban és adjuk tovább a törődés és szellemi újjászületés hírét a többieknek is! Díszítsük fel a lelkünket ünnepi ruhába, s tegyük szebbé a világot is! Az ehhez szükséges kincsek már a zsebünkben vannak, éljünk velük! Megbocsátás, békesség, szeretet, szellemi újjászületés!

Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

A szerzőről

Gyémánt Tímea

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d blogger ezt szereti: