Kapcsolatok

Az adventi első gyertyához: Megbocsátás – kulcs a boldogsághoz

Mikulás csomagok az üzletekben, szépen feldíszített ablakok, hatalmas karácsonyfák és fénylő vásárokon illatozó forralt bor… Igen, az adventi időszak ismét elérkezett. Sajnos azonban ez a hónap nem mindenkiben hoz fel kellemes érzéseket, sokszor ilyenkor talán még erősebben érezhetjük a családi viszályokat, haragot és bosszúságot. A meg nem bocsátás szelleme mintha a decemberi hónap során még aktívabban kifejtené a hatását, sok-sok veszekedés kap újra lángra az advent beköszöntekor.

A te családodban is vannak olyan kapcsolati szálak, amelyeket a düh és keserűség szakított ketté? Mindenki arra vágyik, hogy boldog és békés ünnepeket tölthessen el a családjával. Ez azonban nem fog az ölünkbe pottyanni. Meg kell dolgoznunk érte, bocsánatot kérni, megbocsátani a másiknak akkor is, ha az illető nem térdel le előttünk és tör ki hangos zokogásban. Persze ezt könnyű mondani, de hogyan is álljunk neki ennek a kihívásokkal teli megmérettetésnek?

Pár tipp annak érdekében, hogy minél hamarabb élvezhessük a családi békességet:

  • Ne várd el a másiktól, hogy ő tegye meg a kezdeti lépést! Légy te a kezdeményező, tanulj meg alázatosnak lenni és oda menni… akkor is, ha fáj.
  • Képzeld el, hogy a családod harmóniában tölti a karácsonyi ünnepeket! Legyenek a szemed előtt azok a személyek, akikkel a kapcsolatod még nincs ezen a szinten, illetve akik között viszály uralkodik. Játszd le a “megható kisfilmet” a gondolataidban, amikor a meg nem bocsátás falai leomlanak, és a béke illata átjárja a karácsonyi ünnepséget.
  • “És amikor imádkoztok, bocsássatok meg annak, aki ellen valami panaszotok van, hogy mennyei Atyátok is megbocsássa nektek vétkeiteket.” (Márk 11:25) – azt hiszem, ehhez nem kell mit hozzáfűzni…
  • Légy határozott és őszinte, amikor a családtagjaiddal, barátaiddal beszélsz a gondokról! Mondd el kedvesen, de érthetően, hogy mi váltotta ki a konfliktust, a lényeg, hogy tanuljon mindenki a problémából és  újból békességre találjatok!

Gondolkodj el a megbocsátás szerepéről! Még van idő a karácsonyig, használd fel arra, hogy felkészítsd a szíved egy szeretetteljes ünneplésre!

Segíts a családtagjaidnak és barátaidnak, hogy lehetőségük legyen kibékülni egymással, mesélj nekik a megbocsátás fontosságáról!

Sokat tehetsz azért, hogy a 2018-as karácsony valóban a szeretet ünnepe legyen!

Kérj bocsánatot és bocsáss meg tiszta szívvel!

Tégy boldoggá másokat, és magadat is!

Kellemes adventet kívánok!

Gyémánt Tímea

A szerzőről

Gyémánt Tímea

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d blogger ezt szereti: