Szépség és divat

A szépség földrajza

Hol van a TE szépséged?

Tudtad, hogy a különböző országokban élő lányok a testük más-más részeit tartják a legszebbnek?
Az arab országokban a lányok szemét tartják a legnagyobb kincsnek, amelynek nagynak és sötétnek kell lennie! Ez onnan ered, hogy az ókorban a nők szemeiket sötét szemfestékkel festették körbe, hogy megóvják érzékeny bőrüket a napsugárzástól. Mauritániában, Afrikában csak nevetnek a zsírleszívás ötletén, mert náluk ugratják az iskolában azt, aki sovány. Ehelyett a lányokat “zsír-táborokba” küldik, hogy felhízlalják őket. Dél-Etiópiában a karo lányok vagdosság a bőrüket, hogy hegek legyenek rajta. Néhány balinéz nő a fogait is lereszeli, és fájdalomcsillapítás nélkül!

Ha úgy véljük, hogy a szépség a néző szemében van, akkor hogyan lehetséges, hogy a különböző szemek a szépséget egymással ellentétes dolgokban látják meg? A szépséget nyilvánvalóan azon a szemüvegen át nézzük, amelyet az egyes kultúrák adnak nekünk.
A szépségideálok mögött sokszor áll a háttérben szomorú történet, de ha egy kicsit jobban megértjük a történetüket és a kulturális hátterüket, talán boldogabbak leszünk, hogy azok vagyunk, akik. Az ausztrál lányok nagyra értékelik a napbarnított bőrt, de amikor ellátogattam Kambodzsába, minden lány a vakítóan fehér bőrömet simogatta (Nem tudok lebarnulni, mindig inkább leégek), és azt kérdezgették, hogy vajon ők is szépek és fehérek lennének-e, mint én, ha Ausztráliába költöznének? Nem romboltam le az álmaikat, nem magyaráztam el nekik, hogy csak barnábbak lennének Ausztráliában, de megütköztem azon a tényen, hogy olyan testi jellemzőt szerettek volna, amire én mindig is szépséghibaként tekintettem. Ők azt mondják, hogy a fehér bőr sokkal szebb. Ez a régi időkből származik, amikor a földeken dolgozó nők nagyon barnák voltak, szóval a sötét bőr azt mutatta, hogy egy lány szegény, míg a gazdag lányok, akik egész nap bent tartózkodtak, fehérebbek voltak.
Másrészről a lányok gyakran úgy vélik, hogy fontos eltakaniuk testük különböző részeit.

Ha éppen fürdőznél, és valaki belépne hozzád, mit takarnál el magadon?

A köldöködet?

A nemi szervedet?

A bokádat?

Az arcodat?

A térdedet?

A lábadat?

Biztos azt gondolod, a válasz egyértelmű, de az ócean túloldalán a lányok nagyon különböző választ adnának. Az Egyesült Királyságban egy lány valószínűleg a nemi szervét takarná el, egy szumátrai a térdeit sietne eltakarni, míg Szamoából származó levelezőtársad alaposan elfedné a köldökét.Mindegyikük más részt védene, mert a világon mindegyik kultúrának igen eltérő elképzelése van arról, hogy egy női testnek melyik része szép, és melyik tartozik az ő privát szférájába.

Talán most azt gondolod, hogy: és akkor mi van? De egy kultúrában, amely a szépség megszállottja, és állandóan arra akar rávenni minket, hogy vásároljunk (abban a hitben, hogy ez sokkal szebbé tehet minket), szuper fontos megérteni, hogy miről is szól a szépség valójában! Szinte őrjítő, hogy milyen messzire  vagyunk képesek elmenni, hogy szebbnek érezzük magunkat.
A női testről alkotott elképzelés nőről nőre változik, attól függően, milyen a testtípusa, személyisége, melyik országban él, miben hisz, melyik korban született ,és hány éves. Szóval ahelyett, hogy azt találgatnánk, mi tehet minket szebbé, inkább tanuljuk meg értékelni azt, amink van. Körül kell néznünk, és meg kell tanulnunk értékelni a nőket, és képessé kell tenni őket arra, hogy törődjenek a testükkel. Azáltal, hogy meglátjuk a szépségüket, elismerjük az erőt, amit  ez ad nekik, és az irántuk való tiszteletből megőrizzük ezt a szépséget számukra, és mindazok számára, akik körülöttük élnek.

AFRIKA

szepseg
1970-ben miniszoknya-tilalmat vezettek be Malawiban, mert kétséget kizáróan a közlekedési balesetek számának emelkedését okozták. A nőket, akik a tilalmat figyelmen kívül hagyták, deportálták.
A “nagyobb darab lettél” kifejezés az egyik legnagyobb bók, amit egy nő kaphat Zambiában, és azt jelenti, hogy mindenki irigyli és óhajtja az ő alakját.

” Ha van jellem, a csúnya széppé válik; ha nincs, a szép válik csúnyává.” ( Nigériai közmondás)
” A szépség nem valakinek a sajátja, hanem csak kultúrájának a visszatükröződése. ” ( Zambiai mondás)

KÖZEL-KELET

Israel-01
A közép-keleti országban, Iránban az orrplasztikát tartják a legjobb módnak, hogy szebbek legyenek. A nők a sebeiket eltakaró kötéseket büszkén viselik, és néhányan még álkötéseket is használnak, hogy felhívják a figyelmet újonnan tökéletesített orrukra. Más szépségtrendek a kihúzott szemekre és a tökéletes formára alakított szemöldökre összpontosítanak.
Néhány izraeli nő sheitelt hord (paróka), hogy tisztességből eltakarják saját hajukat.

“Mindenki fiatal és vékony akar lenni. Ez szörnyű. A domborulatok csodálatosak. A ráncok hipnotikusak. Miért nem vagy boldog, hogy az vagy, aki?” Alber Elbaz (Izraeli divattervező)

SPANYOLORSZÁG

spainfashion
A spanyol lányok egy másik szinten öltözködnek. Nem ritka, hogy egy spanyol belvárosi étterembe belépve gyönyörű estélyibe öltözött nőket találunk bármelyik este . És a férfiak is háromrészes öltönyt viselnek. Csak semmi rövidnadrág vagy melegítőalsó ezeken a helyeken!
Spanyolországban hoztak egy törvényt, hogy mindenki, aki csupán strandöltözékben van a stranddal nem szomszédos utcákon, 1000 dollárig büntethető, szóval a strandot ne hagyjátok el fürdőruhában!

“A szépséget nem felszínesen kell szemlélni, hanem a felszín alatti, szívben levő dolgokat kell nézni.” (Spanyol közmondás)

INDIA

indianfashion A nők a tradicionális szárikban gondolkodás nélkül megmutatják a hasukat (rekeszizmukat), de sosem tennék ezt meg a vállukkal vagy a térdükkel, mivel ezeket a területeket tartják fontosnak védeni és értékelni.

” A szárihoz legjobban illő kiegészítő nem egy ékszer, hanem a mosolyod.”(Sunny)

JAPÁN

japanfashion
Ázsiában menő dolog a műfogsor (kwaii vagy cuki metszőfogak), és az emberek még fogorvosi eljárásnak is alávetik magukat, hogy egyedi kialakítású műfogaik legyenek, amelyek töröttek vagy kiállóak.
A japánok extrém módon ragaszkodnak ahhoz, hogy megőrizzék tejfehér (bihaku) bőrüket, annyira, hogy fehérítő krémeket használnak, vagy kesztyűt viselnek, ami eltakarja a karjukat és mindig visznek  magukkal esernyőt, különösen a nagyon forró napokon.

 

“A hiányosságok tesznek minket széppé.” (Japán mondás)

 

Írta: Madeleine Wiedemann – Illusztrálta: Sarah Walker

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

%d blogger ezt szereti: