Kreatív

Kuka vagy újrahasznosítás – avagy mit kezdjünk a maradékkal?

ebédmaradék

A felállás a következő: a családod nem tudta eltüntetni a vasárnapi pecsenyét. Még maradt egy kis csirke és zöldség, de nem szeretnétek ma is ugyanazt enni, amit tegnap. Mit tehet ilyenkor egy lány, ha nem igazán szeret a konyhában kreatívkodni?

A maradék sült zöldség felhasználására az én kedvenc módszerem az, hogy feldobom a kedvenc öntetemmel, meg egy kis spenóttal, és salátának nevezem el. De itt van még pár finom, ötletes recept:

Csirkés-zöldséges pite

  • 2 ek.(evőkanál) vaj
  • 2 ek. kukoricaliszt
  • 500 ml tej
  • csipetnyi só és bors
  • 2 ek. darabolt friss fűszernövény (metélőhagyma, petrezselyem, kakukkfű vagy rozmaring)
  • egy fél sült csirke (kicsontozva, felkockázva) – kb. 600 g hús
  • 2 csésze sült zöldség, feldarabolva
  • 1 csésze fagyasztott vegyes zöldség
  • 1 vagy 2 lap kelt tészta (a tepsid méretétől függően)

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A vajat kis lángon megolvasztjuk. Hozzáadjuk a kukoricalisztet és jól elkeverjük, majd tejet keverünk hozzá. Ez édes, sárgás szósszá fog sűrűsödni. Összekeverjük egy tálban a felkockázott csirkét a zöldséggel, sóval, borssal és fűszernövényekkel. Ráöntjük a szószt és jól elkeverjük. Kizsírozott tepsibe öntjük, majd befedjük a tepsi tetejét a tésztalappal. Szép minta alkotásához a levágott részeket használjuk fel. 20-25 percig sütjük, míg a tészta ropogós és aranybarna nem lesz!

Sült zöldséges pástétom

Tökéletes vegetáriánus menü salátával és a kedvenc önteteddel tálalva, vagy pástétomként felhasználva.

  • 5 csésze sült zöldség: tök, édesburgonya, cukkini, burgonya, cékla (amid csak van)
  • maroknyi spenót, feldarabolva
  • maroknyi friss zöldfűszer feldarabolva (menta, petrezselyem, metélőhagyma)
  • 2 tojás
  • 1/2 csésze lenmagliszt
  • só és bors (ízesítéshez)
  • 2 teáskanál Cajun fűszer

Előmelegítjük a sütőt 160 fokra. Belerakjuk a zöldséget, spenótot a fűszerekkel, sóval, borssal, Cajun fűszerrel egy nagy tálba. Az összetevőket összekeverjük, majd pépesítjük. Hozzáadjuk a tojást és a lenmag lisztet, majd tovább keverjük. Egy sütőtálcán kiporciózzuk a pástétomot egy sorba, ehhez ⅓ csésze mértéket használjunk. 20 percig sütjük, míg minden pástétom kemény és aranybarna nem lesz!

A cikket köszönjük a Bella Rae Magazine-nak.
Az ausztrál magazinnal közösen tevékenykedünk azon,
hogy fiatal lányoknak értékeket közvetítsünk, Isten útmutatásait az ő nyelvükre fordítsuk.
Fordította: Sipos Dorka

Mi a Te véleményed? Szólj hozzá! - Nagyon kíváncsiak vagyunk Rád is!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadnod. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás